A 4iG bejelentette, hogyan akar pénzt szerezni a T-Systemsre

A 4iG bejelentette, hogyan akar pénzt szerezni a T-Systemsre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Gábor

Részt kíván venni a jegybank kötvényvásárlási programjában a T-Systems felvásárlására készülő, Mészáros Lőrinc üzleti köréhez tartozó 4iG. A cég közgyűlése szeptember 5-én dönt 30 milliárd forintnyi vállalati kötvény kibocsátásáról, ebből 20 milliárdot vehet meg az MNB.

A 4iG Nyrt. részt kíván venni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2019. július 1-jén elindított Növekedési Kötvényprogramban (NKP) – jelentette be a cég a tőzsde honlapján augusztus 8-án. „A társaságnak az NKP-ban való részvételéhez szükséges előkészületek folyamatban vannak, a részletekről a vonatkozó jogszabályok által előírtaknak megfelelően tájékoztatást teszünk közzé a későbbiekben” – ígérik.

Július elején jelentették be, hogy a 4iG megveszi a nála sokkal nagyobb T-Systemset (vagy legalábbis egy részét) a Magyar Telekomtól. Szakértők az üzlet értékét 40-60 milliárd forintra saccolják, de mindeddig nem volt világos, miből fogja a 4iG fedezni ezt az összeget. Megoldás gyanánt felmerült, hogy a cég vállalati kötvényeket bocsáthat ki, és az ebből befolyó összeget fordíthatja a vásárlásra. A Magyar Nemzeti Bank még tavasszal jelentette be, hogy kötvényvásárlási programot indít, aminek keretében összesen 300 milliárd forint értékben vásárol vállalati kötvényeket. Az MNB maximum 20 milliárd forintot jegyezhet le egy-egy vállalat kötvényeiből, egy kötvénysorozatnak pedig legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja.

A 4iG augusztus 7-én hirdetett rendkívüli közgyűlést szeptember 5-re, aminek három napirendi pontja lesz:

Vagyis ha a 4iG közgyűlése jóvá hagyja a kötvénykibocsátást, a 30 milliárdból 20 milliárdot megvehet az MNB, és vélhetően a maradékra is akad majd vevő. Például bankok, köztük esetleg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB – ez aggályos is lehetne, ha a 4iG még mindig Mészáros érdekeltsége lenne, de hát már nem az.

A 3 milliárdos alaptőke-emelés pedig minden bizonnyal részvénykibocsátást fog jelenteni, vagyis forrásbevonást.

Egyelőre nem tudni, a 4iG pontosan milyen konstrukcióban veszi meg a T-Systemset a Magyar Telekomtól, de az ügyletben részvényátruházás vagy részvénycsere is szerepet játszhat – ezért lehet jelentősége, ha felvásárolhatja a saját részvényeit az alaptőke 25 százalékáig.

A Microsoft lapátra tette a T-Systems Magyarországot

Felülvizsgálta a T-Systems-szel kötött szerződését a Microsoft, és úgy döntöttek, hogy nem folytatják tovább az együttműködést a 4iG által felvásárolt telekommunikációs céggel - tudtuk meg. A Microsoft kérdésünkre megerősítette a szerződés felbontását. A T-Systems szerint indoklás nélkül történt a szakítás, holott eddig eredményes volt a partnerségük.

Hozzászólások