szerző:
MTI/hvg.hu

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings is vizsgálja augusztus 16-án, pénteken Magyarország államadós-osztályzatát. Újabb felminősítés nem várható, de lehet, hogy a kilátásokat stabilról pozitívra javítják.

A két piacvezető globális hitelminősítő 2019-re összeállított menetrendjében egyaránt augusztus 16-ra tűzte ki a magyar szuverén besorolás idei második felülvizsgálati időpontját. Döntésüket várhatóan pénteken késő este jelentik be Londonban. A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service idei menetrendjében Magyarország először május 3-án szerepelt, de a cég akkor nem vizsgálta a magyar államadós-besorolást, így nem jelentett be módosítást sem a "Baa3" szintű osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására. A második idei magyar felülvizsgálatot a Moody's október 25-ére tűzte ki.

Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza csak elvi esélyt lát az ezúttali újabb felminősítésre, annak szerinte nagyobb (de még mindig kicsi) az esélye, hogy a besorolás kilátását stabilról pozitívra javítsák. Az a legvalószínűbb, hogy a hitelminősítők nem tesznek közzé jelentést, mivel a legutóbbi felülvizsgálat nemrég volt, a világgazdasági bizonytalanságok pedig azóta megszaporodtak.

Legutóbb a Fitch a költségvetési hiány magas szintjét nevezte meg problémás területként, ez idén már egy százalék alatt lehet – véli Virovácz. Emellett a Fitch a , a bírói függetlenség megnyirbálásaként értelmezett különbíróságok tervezett felállítását kifogásolta – ettől a kormány (egyelőre) visszakozott. Az S&P az államadósság magas szintjét ítélte kockázati tényezőnek, de a magyar GDP a vártnál gyorsabban nő, így a GDP-arányos államadósság a vártnál gyorsabban csökken. Mindazonáltal az adósbesorolás felülvizsgálatára 24 hónapos időtávot szabtak, vagyis a felminősítés óta eltelt 6 hónap után nincs okuk sietni.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az Európai Unió a globális pénzügyi válság után kidolgozott szabályozás alapján csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az adott évben mikor tervezik az uniós államadósok besorolásainak vizsgálatát, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e felülvizsgálatokat. A magyar államadós-besorolásokat az idei első vizsgálatok időpontjában az S&P és a Fitch mindazonáltal egyaránt felminősítette. Február 15-én a Standard & Poor's egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról. Az S&P jelenlegi magyar osztályzatának kilátása stabil. Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal "BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról. A Fitch magyar osztályzatának kilátása is stabil. A Fitch és az S&P februári lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén. A Moody's "Baa3" magyar besorolása a Fitch és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak - vagyis e két cég korábbi magyar szuverén osztályzatának - felel meg. A Moody's így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal gyengébb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody's a múlt hónap elején az addigi pozitívról stabilra változtatta a magyar bankrendszer kilátását is. A cég mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a magyar bankok pénzügyi mérlegének kockázatmentesítési folyamata jórészt befejeződött, a következő 12-18 hónapban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere az eddigieknél korlátozottabb lesz, a javulás üteme így várhatóan lassulni kezd. A Moody's hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy várakozása szerint a magyar bankszektor rendszerszintű nem teljesítő kinnlevőség-állományának aránya a teljes követelés-portfólión belül 5,5 százalék körüli szintre csökken 2019 végéig a tavalyi év végén mért 6,2 százalékról. A hitelminősítő a javulás eddigi ütemét illusztrálva kiemelte, hogy a magyar bankrendszer nem teljesítő követeléseinek rátája 2016-ban még 15 százalék környékén járt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyon máshogy néznek ki ezek a Snickersek, de miért?

Nagyon máshogy néznek ki ezek a Snickersek, de miért?

Kínában több, mint a kétszeresére nőtt a felhőszolgáltatásokból származó bevétel

Kínában több, mint a kétszeresére nőtt a felhőszolgáltatásokból származó bevétel

Pártai Lucia polgármesterjelölt lett Szarvason

Pártai Lucia polgármesterjelölt lett Szarvason

Tudsz-e "kriptopénzül"?

Tudsz-e "kriptopénzül"?

Kilőtt a bajai fideszes polgármester cége

Kilőtt a bajai fideszes polgármester cége

"Mi a társadalom letükröződése vagyunk, és igenis meg kell mutassuk magunkat!"

"Mi a társadalom letükröződése vagyunk, és igenis meg kell mutassuk magunkat!"