szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Legfőbb Ügyészség szerint ők egyre nagyobb mértékben derítik fel az unió csalás elleni hivatala, az OLAF által is vizsgált ügyeket.

Kedden jelent meg az OLAF 2018-as jelentése, amiből kiderült: 2014 és 2018 között ötvennél is több, egészen pontosan 52 magyar vonatkozású bejelentést vizsgáltak, és arra jutottak, hogy az uniós támogatások 3,84 százalékát szabálytalanul költötték el Magyarországon. A pénzt az OLAF szerint vissza kellene fizetni.

Szerdán a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség közleményben reagált a jelentésre. Szerintük a magyar ügyészség az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendelte a nyomozást, illetve amennyiben az már folyamatban volt,

az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták, és abban értékelték.

Azt is hozzátették, hogy a magyar ügyészség az OLAF-ügyek 45 százalékában emelt vádat, lényegesen magasabb arányban, mint az uniós átlag (36 százalék).

Az ügyészség azt is hangsúlyozta, hogy az igazságügyi ajánlások száma folyamatosan csökken: míg 2015-ben és 2016-ban még tíz-tíz érkezett, 2017-ben már hat, tavaly pedig négy. Ez utóbbiakat az igazságügyi hatóságok nyomozás keretében vizsgálják ki. Idén – írták – még nem jött ajánlás. 

Kitértek a visszafizetésekre vonatkozó ajánlásokra is. Mint írják, az OLAF-ajánlások eredményével foglalkozó jelentésrész összefoglalóan tartalmazza a csalárd és nem csalárd jellegű szabálytalanságok adatait, illetve azok pénzügyi hatásait, a pénzügyi ajánlással érintett összegek arányát. A Legfőbb Ügyészség szerint az adatok differenciálatlan összesítésére, valamint arra is figyelemmel, hogy a pénzügyi ajánlással érintett összeg nem azonos a bűncselekményekkel okozott kárral vagy vagyoni hátránnyal, ezekből az adatokból az OLAF igazságügyi ajánlásaival érintett bűncselekményekkel okozott kárra

semmilyen következtetést nem lehet levonni.

A közlemény zárásában még azt is hozzátették: Magyarország igazságügyi hatóságai – folyamatosan jó teljesítményt nyújtva, az OLAF-fal a legszélesebb körű együttműködésben – egyre nagyobb mértékben derítik fel az OLAF által is vizsgált ügyeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os