A Nébih megerősítette: tényleg készült terv a házi sertéstartás felszámolására

A Nébih megerősítette: tényleg készült terv a házi sertéstartás felszámolására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nébih szerint a háznál tartott sertéseknél a legnagyobb az ASP kockázata és a fertőzött területeken, akár fel is számolhatják a disznótartást.

Valóban készült terv a minisztériumban a háztáji sertések leölésére a sertéspestis által veszélyeztetett területeken - ismerte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Indexnek.

Mint a szerda reggeli cikkünkben írtuk, az Agrárminisztérium kidolgozott egy javaslatot, ami alapján Belgium példáját követhetnénk, a sertéspestissel fertőzött területen – a tulajdonost kártalanítva – le kellene ölni minden háznál tartott sertést, mert túl nagy kockázatot jelentenek az ágazat egészére, illetve az exportra nézve. A nyáron készített, a hvg.hu birtokába került tervezetet viszont jegelhetik, mert számolni kell a radikális járványügyi lépés politikai hatásaival – ami az önkormányzati választás előtt rosszul jönne az Orbán-kormánynak, illetve a vidéki szavazatokra pályázó Fidesznek.

A Nébih azt írta az Indexnek, ahogy több, az afrikai sertéspestis (ASP) betegségben is érintett EU-s tagországban, így hazánkban is felmérték a fertőzött területeken a háztáji sertéstartás megszüntetésének kockázatait, lehetőségeit. Azt is hozzátették, hogy a fertőzött területen végzett felmérések szerint a kis létszámú, háztáji udvarokban teljesülnek legkevésbé a járványvédelmi minimum feltételek, így ezek jelentik a legnagyobb kockázatot.

A hivatal szerint a szakemberek folyamatosan vizsgálják és követik a járványhelyzet alakulását, és a legkisebb gyanú alapján elrendelhetik az állományok leölését.

A legnagyobb horderejű döntés az lenne, ha a háztáji sertéstartást felszámolnák a fertőzött területeken, ez lehet az egyik megoldás a Nébih szerint az ASP terjedésének megakadályozására.

Hozzászólások