szerző:
Sztojcsev Iván
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ország tíz legszegényebb települése közül csak háromban váltották le az eddigi polgármestert - pontosan ugyanígy három helyen döntöttek a váltás mellett az ország leggazdagabb városai, falvai közül. Volt, ahol 1994 óta regnáló polgármestert küldtek el, máshol leválthatatlan az "örökös polgármester".

Büntetik-e a polgármestert, ha rossz egy település sorsa? Megjutalmazzák-e, ha nagyon jól teljesít a település országos összevetésben? A legutóbbi parlamenti választáson a legszegényebb falvakban szinte kivétel nélkül 90 százalék fölött szerepelt a Fidesz, lehet-e hasonló trend az önkormányzatokban? Erre kerestük a választ, amikor megnéztük, hogyan szavazott az ország 10 legszegényebb, illetve 10 leggazdagabb települése. A GKI Gazdaságkutató és a GfK is rendszeresen elkészíti a települések listáját az egy főre jutó vásárlóerő alapján, ezeket az adatokat vettük itt figyelembe.

Az eredmény a következő:

A legszegényebb 10 hely közül

  • 5-ben maradt a polgármester,
  • 1-ben nem indult újra, de a fiát választották meg,
  • 1 helyen a falu előző vezetőjének halála miatt kellett új embert megválasztani,
  • 3 helyen váltották le a falu első emberét,
  • a 10 polgármester közül 1 fideszes, 3 korábban Fidesz-jelölt volt, 1 lungo dromos, a többiek függetlenek.

A leggazdagabb 10 hely közül

  • 7-ben az eddigi polgármester választották újra,
  • 3-ban leváltották.
  • A 10 polgármester közül 3 fideszes, 1 volt MSZP-s, 1 exfideszes, aki mára összeveszett a pártjával, 5 helyi egyesületek jelöltje.

A legszegényebbek

2002 óta most először történt meg, hogy az ország legszegényebb falvában, Csenyétén nem az MSZP nyert. A 442 lakosú borsodi falut tizenhét évig (előbb függetlenként, majd 2006 óta szocialistaként) irányító Kéri Zoltánné idén februárban meghalt, a megüresedett polgármesteri székre pedig négyen pályáztak, de egyikük mögé sem álltak be pártok. Csenyéte egyébként 2014-ben a parlamenti választáson még 83 százalékban MSZP-s volt, ehhez képest tavaly már 79 százalékot kapott ott a Fidesz.

„Ezt most beszoptátok” – kiabálta Beri Tamás, Tornanádaska újraválasztott polgármestere ruhástul egy jakuzziban állva, pezsgőt locsolva ünnepelve a győzelmét. Az ország második legszegényebb települését 2011 óta vezeti ő – a 2010-es választást megnyerő ellenfele másodpercekkel az után, hogy letette a hivatali esküt, lemondott -, korábban fideszesként indult, most nincs párt mögötte papíron. Őt korábban elítélték közokirat-hamisításért, az is kiderült, hogy egy születésnapi bulin fejberúgott egy nőt, de máskor szerencsésebb volt: amikor uzsorázás miatt őrizetbe vették, végül nem ítélték el.

©

Kőkúton a rendszerváltás óta most először nem lehetett az eddigi polgármesterre, Földes Máriára szavazni. Ő öt éve a lehető legszorosabb eredménnyel nyert, 1 szavazattal győzte le a fideszes Boros Anikót. Boros most már független jelöltként tért vissza, és simán nyert is. Az internet nem felejt jelszóval azt is tudjuk, hogy ő a kultúrában is kipróbálta magát: a nevére rákeresve a Google az első helyen a Kőkút Ifi Pont élet című versét adja ki, ami úgy végződik: „Mit kérhetnék még egyebet, a közösségi élet tovább megyeget / Nem várunk mi csodára, csak egy kis / Önkormányzati támogatásra.” Most ez utóbbiért már tényleg nem a csodát kell várnia.

Kispalád az ország negyedik legszegényebb falva, és a legszegényebb azok közül, ahol pártpolitikus a polgármester. Magyar Barnabás a Fidesz jelöltje volt, a szavazatok 69 százalékával győzött. A szabolcsi falu azzal került be a hírekbe, hogy a független induló azt mondta a 444-nek, a falusiak meg akarták akadályozni, hogy Ukrajnából átutaztatott emberek szavazzanak. Kispalád a hullámzó népességéről is ismert: 2013-ban 605, 2017-ben 1347, 2019 elején 1044 fő volt a hivatalos adatok szerint a lakosság, többen feljelentést is tettek amiatt, hogy egy ház kétszáz ember lakcíme volt. A polgármester újonc, de korábban már ráláthatott a falu ügyeire: 1998 óta az anyja vezette Kispaládot.

Fáj volt az a település, ahol a legnagyobb arányban nyert tavaly a Fidesz, 99 százalékot szereztek. Ezúttal nagyobb volt a harc: az előző polgármester, Dávid József csak 98 szavazatot szerzett, Tóth Attiláné viszont 143-at – egyikük sem pártszínekben indult. Rajtuk kívül még két jelölt volt, egyikük 2 szavazatot szerzett, a másik egyet sem.

Uszkán nagy meglepetés született: 5 szavazat különbséggel leváltották a falvat 1994 óta irányító Sértő-Radics Istvánt. Ő évtizedeken át SZDSZ-es volt, később az Együtt színeiben politizált, most pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momemtum, az LMP és az Új Kezdet Párt támogatta. Az őt 129-124-re legyőző egykori alpolgármestere Borbély Lászlóné papíron független, de korábban nemzetiségi választáson a Lungo Drom jelöltjeként indult.

©

Abaújszolnok volt tavaly tavasszal a legszegényebb települések közül az, ahol a legrosszabb eredményt érte el a Fidesz, csak 61 százalékkal győzött. A faluban most szoros volt a verseny: a 2010 óta regnáló polgármester, Gönczi Gáborné 45 szavazatot kapott, kihívója, Rácz Pál 44-et. Gönczi Gáborné 2010 óta már a negyedik választását nyeri: 2011-ben egy időközin győzött, miután a testület ellene fordult és feloszlatta magát. A harmadik helyezett Van Eijk Eduard Christiaan 3 szavazatot kapott, pedig 2014-ben még ötöt.

Szakácsiban 2014-ben hat induló közül lett polgármester Oláh Lajos, majd a testület nem találta meg vele a közös hangot, és feloszlatta magát. Az időközi választáson Oláh négy szavazattal győzte le a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnökét, idén pedig már senki nem állt ki ellene.

Rinyabesenyőn a most független, korábban fideszes Orsós Imre 48 szavazattal lett polgármester (ahogy 1999 és 2002 között, valamint 2006 óta), a második helyezett Orsós János 47 voksot kapott. A faluból még 2010-ben készített az Origo egy riportot, akkor a helyiek azt mondták, távoli rokonokról van szó. Rinyabesenyő legutóbb tavaly került be a hírekbe, amikor az egyik helyi képviselő, Orsós György feljelentést tett, azt állítva, hogy egy másik képviselő éjszaka karóval fejbeverte, mert felszólalt, miért akarják felemelni a kaszálási díjat.

Gadnán Lakatos Dezső nyert, ahogy 2010 óta mindig. Előtte 1998 óta Szemán Emil vezette a falvat, most pedig Szemán Emilné volt a kihívója, de a 94-51 meggyőző különbséget jelent. Lakatost és feleségét 2011-ben letartóztatták uzsorázás vádjával, de a rendőrség megszüntette a nyomozást, mert nem tudtak bűncselekményt megállapítani. A nyomozók akkor arra jutottak, hogy azok mártották be bosszúból hamis váddal a polgármestert, akiket ő több bűncselekmény miatt feljelentett.

A leggazdagabbak

Az egy főre jutó vásárlóerő alapján az ország leggazdagabb települése Üröm. A budai agglomerációban található faluban nem volt verseny: a 2002 óta regnáló polgármester, Laboda Gábor volt az egyetlen induló. Ő 2002 és 2010 között MSZP-s parlamenti képviselő volt. A kormánymédia többször is támadta a hozzá közel állók üzleti ügyeivel, ehhez képest a Fidesz még csak ellenfelet sem állított vele szemben. A képviselőtestület szintén csupa függetlenből áll, az országosan legismertebb név a közgyűlésben a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botondé.

A második leggazdagabb település Budaörs – ebben a városban az volna a csoda, ha egyszer nem Wittinghoff Tamás nyerne. Ő 1991 óta vezeti Budaörsöt, egészen 2009-ig SZDSZ-esként, azóta a Budaörs Fejlődéséért Egyesület tagjaként, és általában már csak azon kell izgulnia a választás estéjén, hogy ő, vagy az angyalföldi Tóth József győz nagyobb szavazataránnyal.

©

Idén a szexvideója zavarhatott volna be a kampányába, de 71 százalékot így is megszerzett, és az őt jelölő egyesület is nyert a Fidesszel szemben minden körzetben.

A harmadik leggazdagabb település is a budai agglomerációban fekszik: Solymár az. Ott a Fidesz győzött, Szente Kálmán 56,2 százalékot szerzett. Ő 2006 óta polgármester, először a polgári körök által támogatott függetlenként, azóta fideszesként. A testület is fideszes többségű lett, a 8 helyből hatot vitt el a kormánypárt.

Nagykovácsiban a 2014 óta regnáló polgármester, Kiszelné Mohos Katalin győzött, a Szépkovácsi Közösségfejlesztő és Faluszépítő Egyesület színeiben. A név alapján úgy tűnhet, hogy egy békés, politikamentes falusi történetről van szó, de nem. Kiszelné 2014-ben fideszesként nyert, de a Fidesz kihátrált mögüle, a helyi Facebook-csoportokban pedig arról írtak, hogy azóta már KDNP-tag lett. Ezúttal egy független és egy helyi civil szervezet mellett még a Fidesz is elindított ellene egy jelöltet, így 38 százalék is elég volt ahhoz, hogy nyerjen, sőt a Fidesz jelöltje csak negyedik lett, a nyolc testületi tag közül pedig hét a polgármester egyesületéből került be.

Kilépünk Budapest környékéről: az ötödik leggazdagabb város, Paks következik. Ott 2014-ben volt hangos minden a jobboldali belharcoktól, és attól, hogy Süli János tönkreverte a Fideszt, majd három év múlva elment tárca nélküli miniszternek az Orbán-kormányba. Ezúttal nem volt kérdéses a Fidesz győzelme, de a különbség nem volt nagy: Szabó Péter 52,5 százalékot szerzett, azaz 360 szavazattal előzte meg a helyi egyesület színeiben induló, de amúgy MSZP-s Heringes Anitát. A testületben 7-5-ös lesz a Fidesz többsége.

Szentendrén látványosan elverték a Fideszt. Nemcsak az volt komoly csapás a kormánypárt számára, hogy 2002 óta először nem az ő emberük nyert (Verseghi Miklós 42 százalékot kapott, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület jelöltje, Fülöp Zsolt 54,5 százalékot), hanem az is, hogy egyéniben minden körzetet a polgármestert is adó egyesület vitt el.

Diósd politikai élete sem egyszerű, ott hárman is győzelemre mentek. 2014-ben botrányos választást tartottak ott, a falut a rendszerváltás óta vezető fideszes Spéth Géza 7 szavazattal vesztett, miután állítólag az idősek otthonában találtak egy, a nevére kitöltött mintaszavazólapot, az új polgármester a függetlenként elinduló, 2006-ig MSZP-s Bodó László lett. Spéth most újra elindult, de már egy helyi egyesület színeiben, miután a Fidesz ráindított egy jelöltet, és Bodó is megpróbált újrázni. Végül Spéth 33,1, a fideszes Albitz Gábor 32,7, Bogó 30,2 százalékot kapott.

Gödöllőn általában minden önkormányzati választáson ugyanaz történik: a Fidesz megpróbál valakit felépíteni esélyes jelöltnek, majd jön Gémesi György, és nyer.

©

Ezúttal a várost 1990 óta vezető, egykor MDF-es, ma már a Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelöltjeként induló Gémesi 47,5, a fideszes Kolozs Csaba Orbán Viktor személyes kampánya ellenére is alig 44, az ellenzéki pártok jelöltjeként induló Kovács Barnabás 5 százalékot sem kapott. Csakhogy a GLK és a Fidesz is 7-7 helyet szerzett a 15 tagú képviselő-testületben, így egy helyi egyesület képviselőjével kell valakinek megszereznie a többséget.

Miközben Győr a Borkai-botránytól volt hangos, a szomszédos Győrújbaráton leváltották a polgármestert, de ott független jelöltet cseréltek függetlenre. Az egy ciklust végigvivő régi polgármester, Szalóki Géza, és az utóda, Kóbor Attila sem volt soha pártok jelöltje.

Törökbálinton a 2008-as időközi választás óta van hatalmon a Fidesz, és ezúttal is nyertek: a várost 2014 óta vezető Elek Sándor 52 százalékot kapott. Az ellenzéki pártok jelöltje 6 százalékot szerzett csak, az esélyesebb kihívó a Törökbálint Holnap Egyesületben politizáló Szőke Péter volt (tőle származott a hír, hogy a közgyűlés nemrég kihelyezett testületi ülést tartott egy balatoni wellness-szállóban), de ő is csak 42 százalékot szerzett.

Budapesten is váltottak gazdagabb kerületek

Az ország leggazdagabb helyei Budapesten vannak – négy kerületben is magasabb az egy főre jutó vásárlóerő, mint a vidéki első Ürömön. Budapest tíz leggazdagabb kerületében így alakult a választás:

XII.: Pokorni Zoltán (Fidesz) maradt
II.: Láng Zsolt (Fidesz) helyett Őrsi Gergely (MSZP, ellenzéki összefogás)
V.: Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz) maradt
I.: Nagy Gábor Tamás (Fidesz) helyett V. Naszályi Márta (Párbeszéd, ellenzéki összefogás)
XI.: Hoffmann Tamás (Fidesz) helyett László Imre (DK, ellenzéki összefogás)
III.: Bús Balázs (Fidesz) helyett Kiss László (MSZP, ellenzéki összefogás)
XVI.: Kovács Péter (Fidesz) maradt
XXII.: Karsay Ferenc (Fidesz) maradt
XIII.: Tóth József (MSZP) maradt, de már az ellenzéki összefogás jelöltjeként
XIV.: Karácsony Gergely (Együtt-PM) helyett Horváth Csaba (MSZP, ellenzéki összefogás), de Karácsony nem indult a kerületben, hiszen főpolgármester lett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
11+1 tuti tipp, hogy (még) tovább bírja a telefonja egy feltöltéssel

11+1 tuti tipp, hogy (még) tovább bírja a telefonja egy feltöltéssel

Több tízmillióból fejleszti Budapest az éjjeli menedékhelyeket

Több tízmillióból fejleszti Budapest az éjjeli menedékhelyeket

Egymillió Ugandának szánt óvszert kellett visszahívni

Egymillió Ugandának szánt óvszert kellett visszahívni

Huszadik alkalommal is leszavazta a Fidesz az ügynökakták nyilvánosságra hozását

Huszadik alkalommal is leszavazta a Fidesz az ügynökakták nyilvánosságra hozását

Irán fellázadt a drágább üzemanyag miatt, a kormány válaszul lekapcsolta az internetet

Irán fellázadt a drágább üzemanyag miatt, a kormány válaszul lekapcsolta az internetet

Radar360: Váratlan dolog történt idehaza és Washingtonban

Radar360: Váratlan dolog történt idehaza és Washingtonban