szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kijött a harmadik negyedévi adat.

A harmadik negyedévben 5 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbihoz képest – közölte első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedés az előző negyedévhez képest 1,1 százalék volt. A bővüléshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a hírt úgy kommentálta, hogy a magyar elemzői közösséget is meglepte a harmadik negyedéves gazdasági növekedés. Az 5 százalékos év/év GDP-dinamika gyorsulást jelent az előző negyedévhez képest, ugyanakkor a több munkanap hatása is érződik a nyers adatban. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés 4,8 százalék volt, ami viszont enyhe mértékű lassulást jelent a megelőző negyedévekhez képest. Szerinte az első három negyedévben a magyar gazdaság 5,1 százalékos átlagos növekedése egyértelműen Európa élmezőnyében tartja Magyarországot, így az elvárt 2 százalékpontos növekedési különbözet inkább a 4 százalékponthoz közelíthet az év végén. A negyedik negyedévben várt lassulás ellenére tehát a gazdaság idei egész évi GDP-növekedése rendkívül közel maradhat az 5 százalékhoz.

A gazdaságpolitika szempontjából a mostani adat jelentősége, hogy az MNB által vártnál erősebb gazdasági növekedés inflációs hatása is magasabb lehet, vagyis az inflációt övező kockázati térkép ezzel enyhén módosulhat. Aligha várhatunk azonban bármilyen hirtelen váltást ennek hatására a jegybanktól a jövő héten. A költségvetés számára az erősebb növekedés azt is jelenti, hogy a pozitív momentum tovább fennmaradhat, vagyis kisebb költségvetési impulzusra lehet szükség ahhoz, hogy a kedvező növekedési teljesítményt jövőre is fenn lehessen tartani. Ráadásul mindez az adósságráta alakulását is kedvezően érinti majd – tette hozzá az elemző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4