szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A központi költségvetés alá tartozó 92 intézmény harmada súlyos hiánnyal küzd.

Kedden számoltunk be róla, hogy karácsonyi adománygyűjtést indított a budapesti Szent János Kórház, egyebek mellett pelenkát, hőmérőt, vécédeszkát vagy fenyőfát várnak az adakozóktól. A pénz- és eszközhiány viszont több tucat egyéb kórház működését is megnehezíti.

A Világgazdaság az IME (Interdiszciplináris Magyar Egészségügy) szaklap konferenciájáról idézte Kiss Zsoltot, a Nemzeti Egészségbiztosítási alapkezelő főigazgatóját, aki a rendezvényen elmondta,

2019 márciusára 14, szeptemberére pedig 32 kórháznak fogyott el a pénze.

A központi költségvetés alá 92 fekvőbeteg-ellátó intézmény tartozik, több mint a harmaduk tehát súlyos hiánnyal küzd.

A főigazgató azt is közölte, hogy a kórházak adóssága októberben már 64 milliárd forint volt, ez az elmúlt tíz évben a harmadik legnagyobb.

Ez az adósság pedig havonta 10-20 százalékkal emelkedik.

Kiss Zsolt azt mondta, azt a 40 milliárd forintot, amelyet a Pénzügyminisztérium az egészségügyi struktúra átalakítására az idén és a jövőre betervezett, teljes mértékben felhasználták.

A konferencián Csányi Endre Péter, az Emberi Erősforrások Minisztériumának egészségügyszakmai irányításért felelő helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a hazai egészségügyi ellátórendszert finanszírozását teljesen új alapokra kell helyezni, valós finanszírozásra van szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg