szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világ adóssága több mint a megtermelt GDP háromszorosa, így sokan tartanak egy újabb adósságválságtól, főleg, ha az amerikai elnök betartja a szavát, és beveti a megígért szankciókat Kína ellen.

"2008-ban átéltünk egy nagy adósságválságot, amely megmutatta, hogy mennyire sérülékeny a globális gazdaság. Azóta az eladósodás rohamtempóban folytatódik" – hangsúlyozza Jean-Claude Trichet, aki az Európai Központi Bank élén állt a nehéz időkben. Most pedig a párizsi Le Figarónak arról nyilatkozott, hogy mind az államok, mind a vállalkozások folytatják az eladósodás politikáját miközben a háztartások sem akarnak lemaradni.

Hogy mekkora összegről van szó? 250 trillió dollárról, ami 250 ezer milliárdot jelent magyar szóhasználatban vagyis a világ GDP-jének több mint a 320 százalékát. Ráadásul a GDP növekedése egyre lassul miközben az eladósodás tempója gyorsul. Ami eddig csak az angolszász országokat jellemezte, az immár mind jobban terjed a világon: hitelben kell élni. Ezt a gondolkodásmódot Donald Trump az államra is kiterjesztette: míg korábban a republikánusok gondosan vigyáztak arra, hogy ne szálljon el az államadósság, addig most vígan hagyják növekedni a hiányt, mely meghaladta az éves GDP 100 százalékát. Sőt, Trump még nagy adócsökkentést is végrehajtott, amivel végképp lehetetlenné tette a költségvetés kiegyensúlyozását.

7500 milliárd dollár

Ennyivel növekedett a világon az államok, a vállalatok és a háztartások adóssága 2019 első félévében, miközben egyre több vészjelzés érkezik arról, hogy lassul a globális gazdaság. Németország, az Európai Unió legerősebb gazdasága épphogy csak elkerülte a recessziót, Kína növekedési üteme pedig évek óta csökken. Ez azért is fontos, mert a 2008-as nagy pénzügyi válság idején a kínaiak döntő szerepet játszottak abban, hogy a globális gazdaságnak sikerült kikecmeregnie az adósságválságból.

Pekingben a kommunista párt vezetése azzal bízta meg a gazdaságot irányító fő mandarint, hogy hozza rendbe az 1,4 milliárd lakosú ország szinte átláthatatlan pénzügyi rendszerét. Liu Ho miniszterelnök-helyettes hozzá is kezdett ehhez, de közbejött a kereskedelmi háború az Egyesült Államokkal. Most ő a kínaiak fő tárgyalója, ezért a hazai pénzügyi válságrendezés háttérbe szorult. Attól persze, hogy nem foglalkoznak vele intenzíven, a probléma még fennáll. Pekingben sokan úgy vélik: Trump pontosan erre számít, mert így akarja sarokba szorítani kínai tárgyaló partnereit. Most mindenütt december 15-ét várják, hogy kiderüljön: Trump beveti-e a megígért szankciókat Kína ellen, amivel lejtős pályára taszíthatná nemcsak a kínaiakat, de az egész globális gazdaságot.

Nyugi, a kamatok alacsonyak

Ezzel érvelnek azok, akik nem tartanak egy újabb adósság válságtól. A jegybankok válság kezelésének egyik legfontosabb húzása az volt, hogy alacsony szinten tartották a kamatokat, hogy serkentsék a fogyasztást és a gazdasági növekedést. Trump ezért is bírálja mindig a Federal Reserve Boardot, hogyha az megpendíti a kamatláb emelésének gondolatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai