szerző:
hvg.hu

Megbukik Trump, fellázadnak a vegánok és a magyar kormány helyét mesterséges intelligencia veszi át – amennyire elképzelhetetlennek tűnnek ma ezek a dolgok, az elmúlt évek fordulatai után simán benne vannak a pakliban. Összeszedtünk hét disztópia-forgatókönyvet, csak be ne következzenek!

Szétesik az Egyesült Királyság

Boris Johnson hamar kijózanodik a karácsonyi parlamenti választás után: az Egyesült Királyságban kialakuló kaotikus helyzet kényszerű döntések elé állítja. Ha sikerre akarja vinni a Brexitet, engednie kell a rebellis országrészekben erősödő mozgalmaknak, és hozzá kell járulnia, hogy a skótok a függetlenségről, az északírek pedig a sziget déli részével való egyesülésről tartsanak népszavazást.

Johnson persze nem az az ember, aki a háttérben, Dominic Cummings hathatós segítségét igénybe véve ne próbálná meg elvenni a skótok és az északír unionisták kedvét a változástól. Belfastban csak pár bombafenyegetésre lesz szükség, a skótoknál már bonyolultabb offenzíva várható, amelynek részeként nagy mennyiségű gyatra magyar viszkivel árasztják el az uniós tagságra áhítozó országrészt.

©

Glasgow-nak lesz ennél nagyobb baja is: a szintén EU-tagságra vágyó britek és a szigetországban ragadt uniós polgárok nagy számban indulnak el Skócia felé, olyannyira, hogy a végén már az is felmerül, hogy – a munkaerőhiány súlyosbodásától tartó londoni vezetéssel együttműködve – újraépítik Hadrianus falát.

Greta vs. Angela

Greta Thunberg szava eljut a világ tőzsdéire, a lelkifurdalás és az aktuális divat vezérelte brókerek pedig – miután többüket megtámadják, mert kezükben egyszer használatos kávéspohárral szállnak ki a taxiból – úgy döntenek, kiszórják portfólióikból a környezetszennyező cégek papírjait. Ez előbb a tőzsdén okoz sokkot, amit még legyűrne az amerikai gazdaság – köszönhetően a Fed hidegvérének és egy dél-karolinai, fenntartható gazdaságból származó, vegán és gluténmentes gyógytea nyugtató hatásának –, ám a továbbgyűrűzés katasztrofálisnak bizonyul az idők szavát a hagyományos motorok zúgásától csak rosszul halló európai autógyártás számára.

©

Amikor Angela Merkel azt ajánlja a németeknek, menjenek halászni – követve Geir Haarde volt izlandi miniszterelnök példáját, aki a 2008-as pénzügyi válság kitörésekor adta ezt a jó tanácsot a spekulációkból meggazdagodó, majd hirtelen elszegényedő honfitársainak –, klímasztrájkoló iskolások buktatják meg a kancellárt, mert az nem ügyelt eléggé a túlhalászás borzasztó következményeire.

Szilícium-völgy Szolnokon

Donald Trump mindent elkövet annak érdekében, hogy megnyerje a novemberi elnökválasztást: szépségversenyeket finanszíroz Washington a billegő államokban és – a Németh Szilárd exrezsibiztossal való konzultációt követően – rezsicsökkentést hirdet Amerika-szerte, az amerikai nyugdíjasok és fiatalok mégis a Warren–Biden-párost juttatják a Fehér Házba.

©

Kaliforniában az aktuális erdőtüzeket örömtűznek nevezik át, a zöld átmenetet épphogy kiheverő Szilícium-völgy azonban sokkot kap az új elnök piacellenes szólamaitól és a bevezetendő vagyonadótól. A Trump taktikáihoz már többé-kevésbé igazodó multik veszik a sátorfájukat, és számukra kedvező egyezséget kötnek az európai uniós döntéshozókkal, akik korábban minden erejükkel üldözték ezeket az alkukat. A német Tesla után jön a szlovák iPhone és a magyar Facebook – Szijjártó Péter a Magyar Nemzetnek azt is elárulja: a közösségi oldal központjának Szolnokra csábításához arra is szükség volt, hogy egy pulit ajándékozzon a cégalapító Mark Zuckerbergnek.

Vegán tavasz

A szélsőséges időjárás miatt kipusztul az avokádó, kínai – mint kiderül, állati eredetű – utánzatok lepik el a világ piacait. Floridai konditermek kezdeményezésére éhséglázadás indul el, amely átterjed Nyugat-Európára is.

A mozgalom, amely a vegán tavasz nevet kapja, több helyen erőszakba fordul: az aktivisták a szabadban legeltetett szarvasmarhákat próbálják felszabadítani, ám azok több helyen ijedtükben eltapossák őket, de sok sérültje van a szupermarketek húspultjai ellen intézett támadásoknak is.

©

A feszültséget végül Jair Bolsonaro brazil elnök (és az olcsó brazil élelmiszer) segítségével sikerül enyhíteni, hálából Washington technikai segítséget nyújt a tűzmentes – környezetbarát – erdőirtáshoz.

Képekben

A Facebook és a Twitter egyre tudatosabb üzletpolitikájának és egyre kifinomultabb detektorainak, valamint Donald Trump bukásának hála visszaszorulnak az álhírek. Meg nem erősített hírek szerint a trendet az is erősíti, hogy a hivatalos trollok belefáradtak a versenybe az egyre abszurdabb valódi hírekkel. No meg azzal, hogy az emberek egyre kevésbé olvassák már el a kreálmányaikat.

Az információs háború új terepévé így az Instagram válhat, különösen, hogy a felhasználók ráuntak a képmegosztót elárasztó influenszerekre, a művigyorral müzlit keverő szuperanyák helyett szívesebben nézegetik politikusok szexfotóit.

No deal

Az Európai Unió vezetőinek többszöri próbálkozásra sem sikerül megállapodni az új hétéves költségvetésről. Orbán Viktor magyar miniszterelnök például azt követeli a pénzek kifizetésének jogállamisághoz kötéséért cserében, hogy a huszonhetek nyilvánosan határolódjanak el Soros Györgytől, a francia államfő a közlekedési sztrájkok uniós tilalmának fejében hajlandó csak lemondani az agrártámogatások egy részéről, míg a németek a nyakukon maradt gépkocsik számára akarnak kiharcolni kötelező minimum felvásárlási árat.

A patthelyzetet látva a Brexit-tárgyalásokat levezénylő Michel Barnier-re sózzák az összevont bizottsági-tanácsi elnök pozíciót, aki rutinból azzal fenyegeti meg az állam- és kormányfőket, hogy ha a (háromszor módosított) határidő lejártakor sem engednek, kidobja országukat az EU-ból.

Michel Barnier
©

Németh Szilárd robot

Mesterséges intelligencia veszi át a kormányzat helyét – erre tesz javaslatot a magyar kormány nevében Gulyás Gergely. Némi zavart okoz azért, hogy egyes kormánytagok nem igazán értik, mit is jelent ez, a kancelláriaminiszter azonban meggyőzi őket arról, hogy az újításnak hála ezen már gondolkodniuk sem kell.

Az AI szoftver lényege, hogy a 2010 óta meghozott döntések logikája alapján viszi tovább a megfáradt politikusok helyett a döntéshozatalt. A cégek meglepően jól fogadják a változást, mondván így legalább kiszámítható módon folytatódik a nem szimpatikus cégek és intézmények ellehetetlenítése vagy államosítása, az ellenzéki önkormányzatok megszorongatása, netán az oktatási rendszer aktuális újraszervezése. A szoftver azonban gazdája ellen fordul, amikor a választási törvény radikális módosítására tesz javaslatot. Ez alapján a jövőben meghívásos tenderen dőlne el, hogy Mészáros Lőrinc mely cége kerül hatalomra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar360: Orbán aranykort lát, szélsőjobbos akció Borsodban

Radar360: Orbán aranykort lát, szélsőjobbos akció Borsodban

Már biztos: jön a Dacia elérhető árú villanyautója

Már biztos: jön a Dacia elérhető árú villanyautója

Nem működik a Chrome-bővítménye? Lehet, hogy kémkedett ön után

Nem működik a Chrome-bővítménye? Lehet, hogy kémkedett ön után

Radar360: Három magyar kórházi karanténban, egy repülőnyi ember ragadt egy gépen

Radar360: Három magyar kórházi karanténban, egy repülőnyi ember ragadt egy gépen

Újabb két évre Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke

Újabb két évre Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke

Nyissa meg a Google Térképet a telefonján, önhöz is megérkeztek az új funkciók

Nyissa meg a Google Térképet a telefonján, önhöz is megérkeztek az új funkciók