szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerűsítettek az adókedvezményről tett nyilatkozat szabályain, csak nem a legjobbkor.

Munkahelyek tömegein töltik ki a dolgozók ezekben a napokban a különböző, adózáshoz kapcsolódó 2020-as nyilatkozatokat. Az adminisztrációval foglalkozókat alaposan meglepte a NAV: január 8-i dátummal írták át a családi adókedvezményről, valamint az első házasok kedvezményéről szóló nyilatkozat kitöltési szabályait és mintapéldányait is.

A változtatás a furcsa időzítést kivéve még jó is, egy-egy adminisztrációs körtől kímélik meg vele a dolgozókat. Eddig a nyilatkozatokat alá kellett írnia magának a dolgozónak, a házastársának vagy élettársának, és mindkettejük munkahelyéről is be kellett szerezni egy-egy aláírást. Mostantól a házastárs/élettárs munkahelyének már nem kell nyilatkoznia arról, hogy tudomásul veszi, hogyan érvényesíti a család a kedvezményeket.

Az időzítés azért meglepő, mert a legtöbben ezekben a napokban szerzik be a dokumentumokat. Kőbe vésett határidő nincsen, de aki a januári munkájáért kapott fizetésében szeretné már érvényesíteni a kedvezményt, annak le kell adnia a papírt addig, amíg a munkahelyén elkezdik a januári bérszámfejtést. Ez a legtöbb helyen valamikor a hónap közepén történik, vagyis most sokan az egyik, sokan a másik fajta papírokat adják majd le. Akik már a korábbi szabályok szerinti dokumentumot beszereztek, azoknak nem kell újat kérni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!