szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

A korábbi szervezők közül egyetlen ország sem maradt, amely vállalná a Dakar-rali megrendezését, így találtak rá Szaúd-Arábiára. A verseny anyagilag még nyereséges, de akkora presztízsveszteségeket szenvedett az elmúlt évtizedben, ami nemsokára az anyagiakban is megmutatkozhat.

194 millió dollár extra profitot hoz Bolívia gazdasága számára, hogy ott rendezik a Dakar-ralit – számolt 2018-ban az ottani kormány, majd kicsit később úgy döntött, hogy soha többé nem lehet ott a verseny. Sebaj, 2019-re ott volt Peru, ahol örültek, hogy 60 millió dollár pluszt ad az országnak a Dakar. Aztán ott is úgy döntöttek, hogy nem rendeznek többet ilyen versenyt. Így idén január 5. és 17. között Szaúd-Arábia lett a helyszín.

©

Aki csak felületesen követi az eseményeket, csodálkozhat azon, hogy a Dakar-ralit a névadó szenegáli fővárostól hatezer kilométerre rendezik, de az útvonalváltozás nem szokatlan sőt, ez csak az egyik legkisebb gond a verseny körül. A Dakar krízisben van – évről évre egyre nehezebb volt helyszínt találni, amikor sikerült is, akkor is nagy tiltakozás fogadta, és a versenyzők számának csökkenése is csak most állt meg.

Amikor a 2008-as versenyt egy nappal a tervezett rajt előtt lefújták terrorveszély miatt, sokan attól féltek, hogy a terrorfenyegetettség hosszú távon teheti tönkre a Dakar-ralit. Nem így lett, egészen más okokból van válságban a verseny.

Így lett Párizs-Dakar raliból egy Dakar nevű szaúdi verseny

1979: Először tartják meg a versenyt, Párizsból indulva, Dakarba érkezve.

1992: Az első alkalom, amikor nem Párizs-Dakar az útvonal, sőt Szenegált sem érinti a mezőny, Párizsból Líbián keresztül észak-déli irányban egész Fokvárosig szelik át Afrikát.

1995: Az első verseny, amely nem érinti Franciaországot, Granada-Dakar az útvonal. A hivatalos név Dakar-rali lesz.

1997: Európán kívüli a verseny, Dakarból indulva tesz meg Nigerig és vissza egy nagy kört.

2000: Dakar ezúttal nem a cél, hanem a rajt helyszíne, Kairóig haladva szelik át a Szaharát.

2001: Az utolsó alkalom, amikor Párizsból indul a verseny. Ez után három évig Dél-Franciaországból rajtolnak, később Barcelonából, majd Lisszabonból.

2008: Terrorveszély miatt nem tartják meg a versenyt, egy évvel később már Dél-Amerikában rendezik meg.

2019: Miután az előző tíz év helyszínei közül Argentína, Chile és Bolívia sem vállalta a rendezést, Perun belül köröznek a versenyzők.

2020: Költözés Szaúd-Arábiába.

Amikor a problémákat elemezzük, azzal érdemes kezdeni: minden baj ellenére a Dakar-rali egyelőre nyereséges. A szervező francia Amaury Sport Organisation (ASO) évről évre 50 millió euróhoz, azaz 16,6 milliárd forinthoz közelítő profitot ér el, 200 millió euró fölötti bevételből. Igaz, azt nem teszi közzé részletesen a cég, hogy melyik versenye mennyit ad hozzá a profithoz – a Les Échos gazdasági lap becslése szerint a bevétel nagyjából tizedét adja a Dakar-rali. Az ASO fő profilja a kerékpárversenyek szervezése: ami nagy franciaországi verseny, az szinte mind az övék, a lista csúcsán a Tour de France-szal és a Paris-Roubaix-vel. A bevételeinek körülbelül 55 százalékát a Tour adja.

©

A rendező országok már nem mindig ennyire boldogok, amikor ránéznek a számokra. Amíg ott van a verseny, büszkén hirdetik a dollárban mérve is több tízmilliós, akár több százmilliós hasznot, de az adatokat érdemes kétkedve fogadni. A legnagyobb tétel ugyanis a becslésekben (2018-ban Peru kormánya úgy számolt, hogy naponta 11 millió dollár) a „megnövekedett médiafigyelemtől várt haszon”. Olyat már mi Magyarországon is sokszor láttunk, hogy egy ilyen, igencsak homályos tétellel magyarázzák a politikusok, hogy azért éri meg egy-egy sporteseményt megrendezni, mert majd minket néznek a tévében. Annyi biztos, hogy az ebből származó haszon nehezen számszerűsíthető. Annál konkrétabban megfogható az a pár tétel, amelyet a rendező országok az ASO-nak fizetnek. Ilyen az évi 6 millió dollár a rendezési jogért. Összesen pedig attól függően, hogy a verseny mekkora része van az adott államban, minden egyéb költséggel együtt 25-40 millió dollárt visz el a rendezés.

Túl a pénzügyeken, a Dakar-rali szervezőinek egyre nagyobb gondot okoz az, hogy megmagyarázzák,

miért van létjogosultsága egy ilyen versenynek?

Régen a kritika úgy szólt, hogy a szervezők nem tisztelik Afrikát, ma már, ahogy változik a közhangulat, inkább az a kérdés, miért jó egy olyan verseny, ahol több ezer kilométeren száguld háromszáznál is több autó, motor és kamion az addig szinte érintetlen természetben. És nem csak európai környezetvédők üzengetnek erről a Facebookon: Chile és Bolívia is többek között a helyiek tüntetései miatt mondta le a rendezést.

Negyven éve a verseny első szervezője, Thierry Sabine még arra ösztönözte a résztvevőket, hogy azt az ételt, italt, és mindenféle kellékeket, amit nem muszáj mindenképp Európából átvinni, vásárolják meg Afrikában a helyiektől. Az 1990-es és 2000-es években pedig a helyi infrastruktúra fejlesztésébe szállt be az ASO. Ennek is volt egy olyan mellékíze, hogy a fehér ember elmegy játszadozni a volt gyarmatokra, cserébe odadob egy kis aprópénzt, de ekkor még csak a versenytől távol lévők tiltakoztak. Például a francia énekes, Renaud az 1991-ben kiadott 500 connards sur la ligne de départ, azaz Ötszáz seggfej a rajtvonalon című számával.

A francia Dumas Romainnek és honfitárs navigátorának, Winocq Alexandre-nak, az RD Limited versenyzőinek az autója lángol a Dakar-rali első, a szaúd-arábiai Dzsidda és Al-Vadzs között zajló 433 kilométeres szakaszán
©

Annál több lett a tüntetés, amikor átkerült a verseny Dél-Amerikába. Az ottaniak sokáig hiába jelezték, hogy a sivatag rettenetesen sérülékeny, ha több száz járművel zavarnak át rajta. Pedig a számok megdöbbentőek: a chilei szakértők szerint 318 régészeti lelőhelyben tett kárt a verseny csak abban az országban, a kormány pedig csak az anyagi kár 11 százalékát térítette meg. Aztán viszont egyre többen a verseny útvonalán tüntettek, nem egy esetben a rendőröknek kellett a mezőny érkezése előtt szétverni a blokádokat, ez pedig már megütötte a kormányok ingerküszöbét is.

Ezzel párhuzamosan a környezetszennyezés miatt is magyarázkodni kell. Az ASO úgy számol, hogy a verseny évi 15 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásával jár, ezt pedig amazóniai erdőtelepítéssel és környezetvédelmi programok támogatásával próbálják kompenzálni.

Egy autóverseny azért eljut Szenegálba

Amikor elvitték a versenyt Dél-Amerikába, az Afrikát és az eredeti útvonalat jobban szerető versenyzők az eredeti, Dakarba vezető útvonalon megszervezték az Africa Eco Race nevű ralit. Ezt azóta is évről évre megtartják, ugyanúgy az év első napjaiban, mint az eredeti versenyt. Ez egy kisebb költségvetésű, „fapados Dakar”, de jogilag és üzletileg semmi köze nincsen az ASO versenyéhez.

Problémás az új helyszín kiválasztása is. Emberi jogi szervezetek tucatjai szóltak: nem volna szabad engedni, hogy Szaúd-Arábia a sportdiplomácián keresztül próbálja vállalható országnak mutatni magát. Persze azt már sokszor láthattuk, hogy az ilyen figyelmeztetések mennyire nem érnek semmit. Az azonban egészen biztos, hogy Szaúd-Arábiában a kormány nem fog arra panaszkodni, hogy túl drága a szervezés. Ahogy az is, hogy a helyben élők nem merészelnek tiltakozni, netán az útvonal mellett tüntetni a verseny ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

A Ferencváros és a Felcsút sem jutott a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé

A Ferencváros és a Felcsút sem jutott a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot