A Moody’s megkongatta a vészharangot az eurózóna országai fölött

A Moody’s megkongatta a vészharangot az eurózóna országai fölött

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Sok a kockázat és a kedvezőtlen hatás, az eurózóna országainak jelentős részében pedig magas az államadósság, így sebezhetőek. Ráadásul az országok belpolitikai helyzete miatt nem haladnak a reformok, és félő, hogy válságjelenségekre is lassan fognak tudni reagálni.

Az éves jelentésében a tavalyi stabilról negatívra rontotta az eurózóna államadóssági kilátásait a Moody’s hitelminősítő – írja a CNBC. Az éves jelentés nem számít hivatalos hitelminősítésnek, mindössze értékelés a piacok számára.

A jelentés a romló világpiaci környezetre hivatkozik, és azt írja, az eurózóna gazdaságai sebezhetők az erősödő protekcionista törekvésekkel és geopolitikai kockázatokkal szemben, képességeik pedig korlátozottak a gazdasági sokkhatások kezelésére.

A hitelminősítő szerint az eurózóna több országában belpolitikai problémák figyelhetők meg, egyre több a kisebbségi és koalíciós kormány, a politikai széthúzás, mindez akadályozza a szükséges reformok keresztülvitelét, illetve nagy valószínűséggel lassítani fogja a belső vagy külső válságokra reagálást.

Norvég Alap: beszólt a kormánynak a norvég miniszterelnök

Erna Solberg szerint az illiberális hatalmak nem értik, miért fontos a független civil társadalom.

„A romló világgazdasági környezet visszafogja a tagállamok gazdasági növekedését 2020-ban, bár a továbbra is erős belföldi kereslet, a laza monetáris politika és némi fiskális lazítás enyhíteni fogják a hatásokat” – mondta Kathrin Mühlbronner, a Moody’s alelnöke és a jelentés társszerzője. Negatív hatásokra számítanak a Moody’snál a világkereskedelem lassulása miatt, illetve várhatóan a német ipar gyengélkedése is át fog gyűrűzni a többi euróországba.

A jelentés szerint az Eurózóna több államában nagyon magas az államadósság, így ezeknek az országoknak alig lesz terük élénkíteni gazdaságukat, ha komolyra fordulna a növekedés lassulása – elsősorban Belgiumot, Ciprust, Franciaországot, Görögországot, Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát emelték ki, amelyeknek a GDP-jük 100 százaléka körüli, vagy annál magasabb az államadósságuk.

A hitelminősítőnél 1,2 százalékos GDP-növekedést várnak az eurózónától 2020-ra a 2019-es 1,1 százalék után.

Hozzászólások