szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Új frontot nyithat a választási kampányban az amerikai elnök, már nem Peking a célpont. A kereskedelmi háború idején kivetett vámok azonban egyelőre maradnak, bár a két fél ma megállapodást köt.

Washington már nem vádolja árfolyammanipulációval Kínát - ezt Steve Mnuchin pénzügyminiszter jelentette be azon a napon amikor Washingtonba érkezett Liu Ho miniszterelnök-helyettes, hogy aláírja az új kereskedelmi egyezmény első megállapodását. Múlt augusztusban vádolta meg hivatalosan is az Egyesült Államok azzal Kínát, hogy leértékeli a jüant, mert ily módon akarja kivédeni Trump szankcióinak hatását, ám a vád egyáltalán nem volt új.

Donald Trump már a választási kampány során ezzel gyanúsította Kínát, azt állítva: amerikaiak millióinak munkahelyét veszi el az outsourcing révén. Sok amerikai óriás ugyanis Kínába vitte át a gyártási folyamatokat a jóval olcsóbb munkabérek miatt. Trump szerint ezeket az árukat azért veszik meg az amerikaiak, mert a kínaiak alulértékelik a jüant, hogy versenyképesebbé váljanak a globális piacon, de mindenekelőtt az Egyesült Államokban. Peking mindvégig elutasította Trump vádjait. Ji Kang jegybank elnök Washingtonban is megerősítette: a jüan árfolyam megfelel a gazdasági feltételeknek, ahogy azt az IMF is elismerte.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter bejelentésére a jüan árfolyama öt hónapos rekord szintre emelkedett a dollárhoz képest. A pekingi China Daily a Cornell egyetem pénzügyi professzorát kérdezte az amerikai döntés várható következményeiről. “Ez nemcsak szimbolikus gesztus, mert jó hatással lesz a befektetőkre mindkét oldalon” - hangsúlyozta Andrew Karolyi. A Cornell egyetem professzora szerint ez az intézkedés jól kiegészíti azt a kereskedelmi egyezményt, melynek első megállapodását szerdán írják alá Washingtonban. Ebből ugyanis mindenütt a világon azt a következtetést vonják le, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború a végéhez közeledik. A világ két legnagyobb hatalma immár a békülékeny arcát mutatja nemcsak egymás, de a világ felé is.

Újra lesz féléves egyeztetés Washington és Peking között

A kínai kereskedelmi minisztérium azt is közölte, hogy felújítják azt a régebbi gyakorlatot, hogy a két óriás gazdasági vezetői hathavonta találkoznak, és megvitatják az épp aktuális ügyeket. Ezt még az ifjabb Bush elnök vezette be, aki rádöbbent a kínaiak világgazdasági jelentőségére. A nagy pénzügyi válság idején Kínának döntő szerepe volt abban, hogy sikerült átvészelni a nehéz hónapokat, mert hatalmas keresletet teremtett a globális piacon a hazai beruházások fokozásával.

Barack Obama alatt is folytatódott a féléves egyeztetés annál is inkább, mert akkor deklarálta amerikai elnök először, hogy a huszonegyedik század a csendes-óceáni térség kora lesz! Kezdetben Trump is folytatta ezt a gyakorlatot: ez volt a mézeshetek ideje Hszi Csinping kínai elnökkel. Trump unokája ékes kínai nyelven kívánt hosszú életet Kína első emberének és nejének, a pekingi televízió egykori sztárjának.

Aztán kitört a kereskedelmi háború, és megszűntek az egyeztetések Washington és Peking között. A kínai fővárosban ezt úgy értékelték, hogy Trump visszasírja azt az időt amikor Amerika egyedül dönthetett a globális gazdaság ügyeiről. Pedig Hszi Csinping elnök többször is figyelmeztette az USA-t: Peking egyenrangú szerepre törekszik, mert gazdasági ereje és dinamikus növekedése erre jogosítja fel.

Azért nem teljes a béke

A békülés azonban nem jelenti azt, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba. A Bloomberg úgy tudja, hogy a kínai termékekre korábban kivetett amerikai védővámok egyelőre nem változnak, sőt, az elnökválasztásig is megmaradhatnak. A hírügynökség forrásai szerint a felek megállapodtak arról, hogy a tarifákat legkorábban az aláírás után tíz hónappal vizsgálják felül. A következő időszak pedig egyfajta teszt lesz, amikor a pekingi vezetés bizonyíthatja Washington felé azt, hogy elkötelezett a megállapodás betartása iránt.

Lesz-e amerikai- kínai duopolium?

Ez a nagy kérdés azután, hogy Amerika és Kína lassan kiegyezik egymással. Az Európai Unió brüsszeli központjában sokan attól tartanak, hogy Trump a kínai egyezmény után Európa ellen fordul. Itt kívánja majd demonstrálni az amerikai választók előtt, milyen elszántan védelmezi érdekeiket a világban.

Az utóbbi időben az amerikai elnök minden döntését a választási kampánynak rendeli alá: a Közel-Keleten a háborús hős szerepét alakította Szulejmáni tábornok kilövésével, Kínával a keményen alkudozó szuper dealer pózában adja elő magát. Kérdés, hogy Európa kapcsán mit tanácsolnak neki a kampány stratégák? Európának valószínűleg az lenne a legjobb, ha kimaradna Trump választási kampányából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!