Tetszett a cikk?

Nagy-Britannia a szabadkereskedelem globális bajnoka lesz – ígérte Iain Lindsay nagykövet.

Aki netán azt hitte, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióból történt rendezett kiválása után csillapodnak a kedélyek, és elkezdődhet a békés építkezés ideje, alighanem csalódni fog. Mert bár mélyen baráti beszélgetést folytatott egymással hétfő este a Magyar Közgazdasági Társaság szervezésében Nagy-Britannia budapesti nagykövete és a magyar brexitügyi miniszteri biztos, a diskurzus során máris felsejlettek a törésvonalak.

A két ország közti dimenziót Takács Szabolcs egyik suta mondata jellemezte: „továbbra is szóba állunk a britekkel, sőt ők is szóba állnak velünk”, a brit ambíciókat pedig Iain Lindsay: "beköszöntött a nagyszerű elgondolások ideje, új távlatok nyíltak előttünk, a világ más államaival is széleskörű megállapodást fogunk kötni, nem csak az Európai Unióval".

A magyar diplomata valósággal körbeudvarolta brit partnerét: a rendezett kilépés Boris Johnson miniszterelnöknek és a brit konzervatív pártnak köszönhető, amely megszerezte a parlamentben a rendezett kilépéshez szükséges többséget, végrehajtotta a nép akaratát; ha nem hozza az ehhez szükséges választási eredményt, fennmaradt volna a bizonytalanság, le a kalappal Boris Johnson előtt.

Mindez rendben is lenne, ha tavaly szeptemberben ugyanennek a társaságnak a vándorközgyűlésén a brexittel foglalkozó szekcióban Takács Szabolcs nem azt fejtegette volna, hogy az uniós, a brit és a magyar érdek is az, hogy Nagy-Britannia az Európai Unióban maradjon, és elképzelhetőnek tartotta, hogy a „keresztény tory elit” összefogjon a EU-ban maradás munkáspárti híveivel, és visszavonja a kilépési nyilatkozatot. „Ezért szurkolok” – mondta akkor. Igaz, ott nem volt jelen a brit nagykövet.

Iain Lindsay hozta a formáját, alapvetően angol nyelvű előadásának a tézismondatait magyarul is elismételte.

A Nagy-Britanniában élő, ott dolgozó és tanuló magyaroknak nem kell félniük, a brexit után nem kell elhagyniuk az országot. Ők a társadalom fontos tagjai, szerzett jogaikat a kilépési egyezmény garantálja, csupán regisztrálniuk kell magukat, ezt pedig akár mobiljukkal is megtehetik, a határidő a jövő év közepe.

Vagy ezt:

Az Európai Unióból történő kilépés lehetőséget teremt arra, hogy megmutassuk, mint jelent a globális Nagy-Britannia. Új piacokon jelenünk meg, liberális szabadkereskedelmi megállapodásokat kötünk a partnereinkkel, biztonságosabb lesz a jövő.

Bárhogy csűrjük-csavarjuk is, Magyarország nézőpontjából ez két dolgot jelent. Egy: megkezdődik az EU-n kívüli erős tagállamok versenye, Ázsiától Amerikáig, hogy bejussanak a brit piacra. Kettő: komoly esély van arra, hogy az új kapcsolatok szépsége elhalványítja a régit, és brit földön nem az EU-val kötendő megállapodásnak lesz a legnagyobb vonzereje.

©

Akár a brexit előszeleként is felfogható, hogy a tavalyi év első 11 hónapjában a magyar áruexport 2,5 százalékkal, az import csaknem 10 százalékkal mérséklődött. A magyar kiviteli többlet így is megközelítette a 2 milliárd eurót, és érdemes azon töprengeni, hogy ez fenntartható-e akkor is, ha a brit piacokon az uniós exportőrök nem élveznek előnyöket. A szolgáltatások külkereskedelmében is magyar aktívumot mért a statisztika; ezen a téren Nagy-Britannia a harmadik-negyedik legfontosabb partner. A tavalyi harmadik negyedévben például a magyar szolgáltatásexport 602 millió euró volt, a tavaly óta mérséklődő behozatal viszont csupán 317 millió euró, 13 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A fő tételeket a turizmus, a kommunikációs és az üzleti szolgáltatások adják.

Ami a közeli jövőt illeti, Nagy-Britannia az Európai Unió Kanadával kötött megállapodását tekinti mintának – hangsúlyozta a nagykövet, hozzátéve, „nem kérünk külön kedvezményeket, csak azt, amit az EU más országoknak megad.” Azért ezt – értelmezte Takács Szabolcs –, mert Nagy-Britannia nem akarja, hogy az Európai Unió Bíróságának a hatásköre kiterjedjen rá. Viszont az EU-Kanada megállapodás nem terjed ki a pénzügyekre, vagyis ha a britek továbbra is Európa pénzpiacának a centrumában óhajtanak lenni, akkor az úgynevezett passport rightsról, azaz a bankoknak az Európai Unión belüli jogosítványairól is tárgyalni kell – fűzte hozzá. Egyébként magyar nézőpontból még a halászati jogok kérdése sem mellékes, ott ugyanis mélyes más álláspontot képviselnek a britek és az EU. Figyelnünk kell, hogy ha kompromisszum alakul ki, nehogy más területen olyasmiben engedjen Brüsszel, ami a magyar érdekeket sérti – utalt az összefüggések bonyolultságára.

©

A diplomata más szavaiból is kicsengett, hogy Magyarország voltaképpen két tűz közé került. Egyrészt azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nem köthet olyan megállapodást, amely versenyelőnyt ad Nagy-Britanniának az agrárium támogatásában, a közbeszerzésekben és az állami támogatások terén, másrészt pedig azt, Boris Johnson részéről logikus és legitim törekvés, hogy azért léptek ki az EU-ból, hogy a britek visszaszerezzék szuverenitásukat, nem lehet rájuk kényszeríteni az uniós szabályokat.  

Ha Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal olyan megállapodást köt, amelyben megengedi az amerikai hormonnal és antibiotikummal kezelt állatok húsának az importját, akkor a magyar agrártermelők egy része súlyos hátrányba kerül – vetette fel hozzászólásában Balás Péter, aki korábban a magyar Külügyminisztériumban, majd az EU kötelékében dolgozott, jelenleg az Európai Bizottság Ukrajna támogatását segítő csoport vezetője. Iain Lindsay pedig azt pendítette meg, vajon van-e lehetőség Magyarországgal kétoldalú megállapodások létrehozására, például az innováció, jelesül a mesterséges intelligencia fejlesztése terén, vagy ez is közösségi hatáskörbe tartozik.

Mert bár a brexitet követő átmeneti időszakban, az idei év végéig csupán egyetlen dolog változik, nevezetesen az, hogy az uniós ügyek intézésében a brit szakemberek és diplomaták nem vesznek részt, az már az első EU-n kívüli munkanapon felrémlett: igenis minden meg fog változni. Talán egészen rövid idő belül. És nem csak az, hogy Nagy-Britannia Magyarország legnagyobb EU-n kívüli kereskedelmi partnere lesz, és mától Nagy-Britanniában él az EU-n kívül a legtöbb magyar. Hanem az is, hogy Nagy-Britannia szemlátomást belekezd egy globális játszmába, és jelenlegi vezetői alig várták, hogy ezt megtehesse. Nem akar veszteni a brexittel – és mással sem. A hétfő esti, udvarias megfogalmazások és valóban baráti gesztusok sokasága mögött felrémlett: egy nappal a kilépés után elkezdődött a pozícióharc. Viszonylag rövid határidővel, mert a nagykövet szerint az EU-val az év végéig mindenképpen meg kell állapodni, London nem fog határidő-módosítást kérni. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1100 magyar katona volt koronavírusos

1100 magyar katona volt koronavírusos

Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult

Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést