szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 3 millió uniós állampolgár akar az Egyesült Királyságban maradni, vagyis lényegében mindenki, aki most kint tartózkodik.

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint meghaladta a 3 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz.

A belügyminisztérium hivatalos adatbázisa szerint a 27 uniós tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül december végéig 2 756 130 jelentkezett a státusért, a tárca saját belső – a statisztikában egyelőre nem szereplő – nyilvántartása szerint a számuk azóta meghaladta a 3 milliót.

A december 31-i állapotot mutató hivatalos lista élén – ugyanúgy, ahogy az összes eddigi lista esetében – a lengyelek állnak 512 310 folyamodvánnyal. Őket a románok követik 435 390 benyújtott kérvénnyel. A magyarok közül 79 430-an kértek tartós letelepedési engedélyt a múlt év végéig.

A brit kormány becslése alapján jelenleg 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él Nagy-Britanniában, vagyis csaknem mindegyikük benyújtotta a tartós letelepedési engedélyre szóló kérvényét.

A jelenlegi brit szabályozás alapján azok a külföldi uniós polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság múlt pénteki megszűnése után is maradhatnak az országban megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk.

Mehetek még fapadossal Londonba? Bevezetik a vízumot? - minden, amit a Brexit után tudni kell

Az Egyesült Királyság az utolsó napját töltötte pénteken az Európai Unióban. A hvg.hu tudósítói Londonból mondták el, mivel töltötte ezt a szomorkás napot a brit főváros, és közben választ adtunk azokra a kérdésekre is, amelyeket olvasóink tettek fel nekünk a Brexitről.

A Nagy-Britanniában élő és a Brexit után is maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat kell hitelesen igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban. Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük bűncselekmény miatt.

A brit belügyminisztérium csütörtöki kimutatása szerint a hatóságok az eddig feldolgozott 2,5 millió kérelem csaknem mindegyikét kedvezően bírálták el, a folyamodványok közül mindössze hatot utasítottak el.

Az elbírált kérelmek 58 százalékában a benyújtók végleges, az esetek 41 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak. Ez utóbbit azok kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik eddig megszerzett jogosultságaik.

A benyújtott folyamodványok 1 százalékát a kérelmezők visszavonták.

Priti Patel brit belügyminiszter a statisztikához fűzött nyilatkozatában hatalmas sikernek nevezte a külföldi EU-állampolgárok letelepedett státusának megszerzésére kidolgozott programot, és jelezte: örül annak, hogy a lehetőséggel már 3 milliónál többen éltek.

A Brexit megtörtént, kezdődik a verseny a britek kegyeiért

Nagy-Britannia a szabadkereskedelem globális bajnoka lesz - ígérte Iain Lindsay nagykövet.

Patel szerint ez a legnagyobb ilyen jellegű program Nagy-Britannia történetében, és lehetővé teszi, hogy az uniós állampolgárok a következő évtizedekben is bizonyítani tudják nagy-britanniai jogosultságaikat.

A brit belügyminiszter szerint ideje, hogy az Európai Unióban maradó 27 ország is hasonló programot honosítson meg. Azt nem részletezte Patel, hogy ezek a programok kikre vonatkoznának, de a uniós országokban több mint másfél millió brit állampolgár él, és London már jelezte, hogy viszonossági alapon elvárja a fogadó országoktól az ott élő britek jogainak további biztosítását.

A brit EU-tagság múlt pénteki megszűnésével 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amely alatt nem változnak az uniós polgárokra érvényes bevándorlási szabályok, utána azonban az EU-országokból és az unión kívülről érkezőkre egységes szabályozás lép életbe.

Az Európai Bizottság elnöke mindazonáltal már jelezte, hogy ha London átfogó, a közvetlen áruforgalmon túlterjedő szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni az Európai Unióval – ahogy ezt Boris Johnson miniszterelnök kormánya a héten hivatalosan is előterjesztette –, akkor nem lesz tartható az átmeneti időszak lejárta után tervezett új brit bevándorlási rendszer.

Minapi londoni látogatásán Ursula von der Leyen kijelentette: a teljes körű – vagyis a szolgáltatásokra és a tőkeforgalomra is kiterjedő – szabadkereskedelmi egyezmény feltétele az uniós állampolgárok szabad mozgásának további biztosítása, vagyis az emberek szabad mozgása nélkül nem lesz lehetséges a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása Nagy-Britannia és az EU között.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Narancs riasztást adtak ki a szélvihar miatt, a vasúti menetrend is borul

Narancs riasztást adtak ki a szélvihar miatt, a vasúti menetrend is borul

Amerikai csúcsterepjáró: magyar tuningot kapott a vadonatúj Cadillac Escalade

Amerikai csúcsterepjáró: magyar tuningot kapott a vadonatúj Cadillac Escalade

Mit tanulnak majd a NAT szerint a gyerekek Csukás Istvánról?

Mit tanulnak majd a NAT szerint a gyerekek Csukás Istvánról?