szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két éven át nem mozdult ki egy szűk sávból a munkanélküliség. Most ennek a trendnek szinte biztosan vége lesz, a legutolsó, még a járvány előtti hónapban épp 4,5 millió alatt maradt a foglalkoztatottak száma.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a járvány előtti utolsó hónapok munkanélküliségi adatait. 2019 decembere és 2020 februárja között 3,5 százalékos volt a munkanélküliség Magyarországon, ez az egy évvel korábbihoz képest 0,1 százalékos csökkenést jelent, az egy hónappal korábbihoz képest viszont 0,1 százalékos növekedést.

A munkanélküliségi mutató 2018 márciusa óta nem mozdult ki a 3,3-3,8 százalék közötti sávból, legfeljebb a mostanihoz hasonló minimális, 1-2 ezrelékpontos változásai voltak hónapról hónapra. Ennek minden bizonnyal hamar vége lesz, de ez legkorábban az egy hónap múlva kiadott adatokon fog majd látszani.

A foglalkoztatottak száma ebben a három hónapban átlagosan 4,49 millió fő volt, ez 7800 fő csökkenést jelent az egy hónappal korábbihoz képest. Főleg közmunkások vesztették el az állásukat: a közfoglalkoztatottak száma 20 300-zal csökkent, miközben az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók 7100-zal, a magyar cégek külföldi telephelyein alkalmazásban lévők 5400-zal többen lettek.

Továbbra is problémát jelent a fiatalok munkanélkülisége: a 15 és 24 év közöttiek 10,9 százaléka munkanélküli. Ebbe a körbe nem számít bele az, aki még tanul.

A munkanélküliség átlagos időtartama 10,7 hónap volt, a munkanélküliek 30,8 százaléka már több mint egy éve nem talált állást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!