Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök bejelentéséből egyelőre az irányok látszanak, a konkrétumokra még várni kell. Vagyis még mindig megmaradt a bizonytalanság.

Még 362 forintot ért egy euró röviddel azelőtt, hogy elkezdték sugározni a köztévében Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését a „történelmi” gazdaságvédelmi akciótervről – egy órával később az árfolyam elérte a 366-os szintet, majd az alatt valamivel stabilizálódott.

Ebben minden bizonnyal szerepet játszhat a befektetők csalódottsága, a miniszterelnök bejelentése ugyanis alig tartalmazott részleteket. A csomag részleteinek ismerete híján nehéz azt értékelni – reagáltak a hvg.hu által megkérdezett piaci szakértők is.

A célok és az irányok nem tűnnek rossznak, a kormány alapvetően a nemzetközileg alkalmazott intézkedéseket veti be, jelenleg az a nagy kérdés, hogy a gazdaságvédelmi csomagban mennyi lesz az új pénz (vagyis az a pénz, ami nem átcsoportosításból származik), és ebből mennyi fog megjelenni 2020-ban – véli Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. Mert például a 13. havi nyugdíjként bejelentett, a következő négy évben évente egy heti pluszjuttatás először 2021-ben lesz esedékes. Virovácz a bértámogatás bejelentését örvendetes fejleménynek tartja, ezzel kapcsolatban kérdés, nem késett-e el vele a kormány, ugyanis már most sok munkahely megszűnt – ráadásul még azt sem tudni, mekkora lesz a mértéke ennek a számos országban már bevezetett kompenzációnak.

Meglepő, hogy a kormány csak a GDP 2,7 százalékára rúgó éves hiánnyal számol – véli Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Persze amíg nyilvánosságra nem hozza az áttervezett költségvetést, addig nem tudni, hogy mekkora gazdasági növekedéssel számolnak. A miniszterelnök azt egyébként külön hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy a fegyelmezett költségvetési politikáról nem kívánnak lemondani.

Az Orbán Viktor által most bejelentett lépésekből még nem világos, mire szánják az akcióterv 1345 milliárdos költségvetési keretét – igaz, a részletek híján nem tudni, mennyi pénzt visz el például a vállalkozásoknak nyújtandó bértámogatás.

©

A miniszterelnök egy szóval sem említette (továbbra sem), hogy a munkájukat elvesztő emberek bármiféle plusztámogatásra számíthatnának a jelenleg élő (enyhén szólva szűkmarkú) álláskeresési járadékon és az azt követő – az elmúlt évek munkaerőhiánya következtében is jelentősen megnyirbált – közmunkán túl. Annyit ígért, hogy "ahány munkahely megszűnik, annyit teremtünk" – azt nem fejtette ki, pontosan hogyan és mikor tervezi a kormány megteremteni ezeket a munkahelyeket.

A Gulyás Gergely által ismertetett adatok szerint naponta nagyjából 4 ezer ember veszíti el a munkahelyét, március eleje óta 30 ezer új munkanélküli lett úgy, hogy sokan elég gyorsan újra el tudtak helyezkedni, mert a betöltetlen álláshelyek száma drasztikusan csökkent.

©
A helyzet azonban minden, a gazdaság kényszerű leállításával töltött nappal romlik, ahogy egyre több vállalkozás kényszerül elbocsátásokra. Egyelőre nem látszik, a korlátozó intézkedéseket mikor lehet akár részlegesen feloldani, ahogy az sem, a gazdaság gyorsan vissza fog-e pattanni a válságból (vagyis relatíve gyorsan visszaépülnek-e a megszűnt munkahelyek), vagy a kilábalás elhúzódó lesz. Ha utóbbi, akkor emberek tíz-, esetleg százezreinek csak a közmunka marad.

Elég karcsú a kormány gazdaságvédelmi alapja

Tízezer milliárdos nagyságrendű lesz a magyar gazdaságmentő akcióterv, de a kormány a központi költségvetésben csak 1345 milliárdot csoportosít át. A pénz nagy részét a jelek szerint a jegybank fogja kipumpálni.

A válságkezelésre, vagy ahogy Orbán Viktor néhány napja fogalmazott, a gazdaságélénkítésre szánt 1345 milliárdos alap felállítását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be két nappal a miniszterelnök nyilatkozata előtt. Ahogy akkor megírtuk, a jelek szerint a kormány mindössze ezt a (nem túl vaskos, ráadásul a büdzsén belüli átcsoportosításokból összerakott) terhet akarja a központi költségvetés nyakába venni. A teljes akcióvédelmi csomag értéke Gulyás szerint a GDP 18-22 százalékát (vagyis számszerűen körülbelül 9-10 ezer milliárd forintot) fogja elérni, ezt Orbán is megerősítette. Immár biztosnak tűnik, hogy ebbe beleszámolják a vállalkozásoknak nyújtandó hitelgarancia összegét, ami Orbán szerint 2 ezer milliárd forint – a garanciavállalás ugyanakkor nem jár tényleges kiadással, vagy legalábbis közel sem akkorával, mint a keret. Szintén beleszámolják a 10 ezer milliárdos összegbe a jegybanki intézkedéséket, amelyek nem a költségvetést fogják terhelni.

Milliárdokat von el a kormány a pártoktól, a bankoktól és a multiktól a járvány elleni védekezéshez

A hét közepéről szombatra halasztották a Kormányinfót. Erről tudósítunk. A tájékoztató előtt az Operatív Törzs is kamerák elé állt, arról ITT írtunk. A hét közben a kormány beterjesztett egy olyan salátatörvény-tervezetet, aminek értelmében, ha megszavazzák, jelentős változások jönnének az élet számos területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Farkas Zoltán Gazdaság

Háborúban mindent szabad? Mire lesz elég a kormány gigantikus gazdasági terve?

Csaknem az idei költségvetés felét átírja a kormány, ha a beígért válságkezelő program valóban eléri a hazai össztermék 18–22 százalékát. Ennek döntő része átcsoportosítás lehet. A kieső bevételek és többletkiadások szaldója ennek a töredéke, nagyjából ezermilliárd forint körül alakulhat.

Kovács Gábor Gazdaság

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

A magyar költségvetés eddig nem szakadt bele a válság kezelésébe, Orbán „történelmi” csomagja is valószínűleg más országokéhoz képest kicsi, de célzott és megfontolt lesz. Az intézkedések nagy része április közepén, május elején léphet életbe, amikor remélhetőleg már az ország újranyitása lesz terítéken. Az csak évek múlva fog kiderülni, hogy ez volt-e a hatékony megoldás.