Orbán: Átvállaljuk a bérek egy részét, visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat

Orbán: Átvállaljuk a bérek egy részét, visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap volt kormányülés, ahol döntöttek a "történelmi léptékű" gazdaságvédelmi akciótervről.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, 10 év megfeszített munkával már épp egyenesbe jött az ország, mikor megérkezett a járvány. A helyzet igazságtalan. Igaz, hogy nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenézni. Attól, hogy a helyzet igazságtalan, nem ad felmentést. A járvánnyal és a gazdasági nehézségekkel együtt kell megküzdeni. Orbán itt is elmondta, a kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy a kormány annyi munkahelyet hozzon létre, mint amennyit a vírus tönkretesz.

Három ütemben hajtják végre a gazdaságvédelmi akciótervet. Az elsőn már túlvagyunk, ide tartoztak a tb-járulékcsökkentések, a katásoknak nyújtott segítség és a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése is. Ma megindítja a kormány az akcióterv második szakaszát. Összesen a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át, a jegybank által indított programokat is ideértve. A 2020-as költségvetéstől el kell térni, a rendelet erről már hétfőn megjelenik. A hiány az elfogadott 1 százalék helyett 2,7 százalékos lesz - jelentette be Orbán.

Elmondta azt is, hétfőn elindul öt program, melyeknek számos alpontjuk lesz. Ezekből egy-egy elemet emelt ki Orbán Viktor.

Palkovics László miniszter koordinálja a programot, Máger Andrea az állami vállalatokat hozza lendületbe, Varga Mihálytól pedig azt várja, biztosítsa a szükséges forrásokat, és garantálja a költségvetési fegyelmet.

Nehéz időket élünk, de egy magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra

 – zárta rövid beszédét Orbán Viktor.

Ami hétvégén már kiderült:

Az Orbán Viktor által "történelmi léptékűnek" nevezett gazdaságvédelmi akciótervről Gulyás Gergely miniszter szombaton elárult pár részletet, azt mondta, a tárcáktól 1345 milliárdot vonnak el, majd csoportosítanak át.

Hozzászólások