szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatalmasat nőtt január után februárban is a magyar turizmus bevétele, minden adott volt ahhoz, hogy az iparág történetének legjobb évkezdése legyen az idei. A koronavírus azután hetek alatt állította földbe a szektort.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A magyar turizmust gyakorlatilag lenullázta a koronavírus. A járvány miatt szinte leállt a világ turizmusa, ez pedig azért lehet különösen fájó a magyar turizmus és vendéglátóipar számára, mert a  év parádésan indult. A Központi Statisztikai Hivatal még csak ott tart az adatok feldolgozásában, hogy a februári adatokat közölte – ezeken még nem látszik a járvány hatása, hiszen a foglalásokat március első hete után kezdték tömegesen lemondani. Az viszont kiderül a számokból, hogy volt honnan bukni:

már az is megdöbbentően nagy növekedés volt, hogy a szektor árbevétele januárban 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de februárban még ezt is sikerült felülmúlni, akkor 21 százalékos volt az emelkedés.

Ez azt jelenti, hogy a szektornak 34 milliárd forint volt az összes bruttó árbevétele egyetlen hónap alatt. 2020 első két hónapját összesítve pedig  az egy évvel korábbinál összesen 20 százalékkal több, 68 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a szálláshelyek.

A külföldi vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 11 százalékkal nőtt februárban. A belföldi vendégek száma eközben 10, a vendégéjszakáiké 8,3 százalékkal nőtt. A szállodák szobakihasználtsága 1,2 százalékponttal, 52,0 százalékra emelkedett.

2020. február 29-én az előző év február 28-hoz képest 59-cel kevesebb, 2475 kereskedelmi szálláshely közel 78 ezer szobával és 215 ezer férőhellyel működött az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobos Emese - Kovács Gábor Vállalkozás

"Jövő héttől megszűnik a magyar turizmus" - ezért van szükség a kormányzati segítségre

Adókönnyítéseket jelentett be Orbán Viktor a turizmus és vendéglátás ágazatokban. A segítség elkél, hiszen a koronavírus-járvány padlóra küldte a néhány hete még 2020-at optimistán váró vállalkozásokat. Ráadásul az államkasszát sem rengeti meg a mostani segítség, a kérdés csak az, milyen lépések következnek ez után.