Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyik orvosi oxigént előállító és forgalmazó vállalat több tízmillió forintot költ erre - tudta meg a hvg.hu. Ahol nincs idő és lehetőség a bővítésre, a szükségágyak mellé nagyobb palackokat tesznek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Továbbra sincs kezelési mód vagy gyógyszer a koronavírusra. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője korábban arról beszélt, hogy azok, akiknek csak enyhe tüneteik vannak, otthon is gyógyulhatnak. Azok azonban, akik kórházba kerülnek, sokszor életveszélyes állapotban vannak, és gépi lélegeztetésre szorulnak. A súlyos gyulladás miatt ugyanis jelentősen csökken a betegek légzőfelülete, ezért oxigénhiányos állapot lép fel. Az orvosok ebben a helyzetben azon dolgoznak, hogy a még ép tüdőterületekhez magas koncentrációban juttassanak oxigént.

Ezek után nem meglepő, hogy Szegeden védőnőket tanítanak be a lélegeztetőgépek használatára, miközben a külügy 4,7 milliárd forint értékben hozat ilyen eszközöket Kínából. Nyolcvanhat darab már meg is érkezett belőlük.

Ma Magyarországon három olyan vállalkozás van, amelyik orvosi oxigénnel képes ellátni a kórházakat. Ezek egyike a Messer Hungarogáz Kft., amelynek ügyvezetőjét, Bohner Zsoltot kérdeztük arról,

  • hogyan kerül az oxigén az intézményekbe,
  • mennyi sűrített oxigén kerül egy palackba, és az mennyi időre elegendő.

 

©
Kevesebb ipari, több orvosi oxigén

Az, hogy Magyarországon legyen elegendő orvosi oxigén, stratégiai jelentőségű, hiszen emberéletek múlhatnak rajta. A Messer ipari gázgyártóként orvosi gázokat, a többi között gyógyászati célú orvosi oxigént állít elő és forgalmaz.

A normál hétköznapi működéshez képest, a szabad kapacitásoknak köszönhetően háromszor annyi oxigént tud kínálni a vállalat – hangsúlyozta az ügyvezető. A világjárvány miatt az elmúlt hetekben sorra álltak le a nagyobb gyárak, például az autógyárak, „így jelentősen csökkent az ipari gáz iránti kereslet, ami tovább növeli a szabad kapacitást".

Bohner Zsolt
©

A kft.-nek több mint 10 ezer partnere van az ipar területéről, és 140 egészségügyi intézményt lát el oxigénnel. „Az oxigéngyártás technológiáját tekintve nem teszünk különbséget az ipari oxigén és az orvosi oxigén között. Az alapanyaguk az atmoszferikus levegő, amit mindenki, mindenütt megtalál, és korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre” – magyarázta Bohner, hozzátéve, hogy

van elég oxigén,

ma még egyszerűen tudják kezelni a járványügyi helyzetet.

Az orvosi oxigén gyártása a levegő bontásával kezdődik. „A levegő tulajdonképpen egy gázkeverék, 21 százaléka oxigén, 78 százaléka nitrogén, a fennmaradó részt pedig argon és más nemesgázok, illetve nyomokban szén-dioxid alkotja.” A levegőt az úgynevezett levegőszétválasztó üzemekben bontják fő alkotóira. A vállalatnak több ilyen üzeme is van Magyarországon: Budapesten, Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán. Közülük kettő rendelkezik engedéllyel az orvosi oxigén előállításához. A lélegeztetésre használt orvosi oxigén ugyanis gyógyszernek minősülő termék, így minőségében és tisztaságában is meg kell felelnie az Európai Gyógyszerkönyv által előírt követelményeknek. Gyártására, kezelésére és alkalmazására is szigorú jogszabályok vonatkoznak.

Miután a levegőt alkotó gázok molekuláit szétválasztották, az oxigént cseppfolyós formában, mínusz 183 fokon egy tartályba töltik. Csak érdekességként: a budapesti üzem tárolótartályának kapacitása eléri az 1 millió litert. „Ebből lesz az orvosi hatóanyag”, amelyet aztán tartálykocsikkal visznek a kórházakba, ahol a szabadtéren álló, vákuumszigetelt tartályokba fejtik át.

©

 

Azért előnyös a cseppfolyós szállítás, mert 1 liternyi folyékony gázból mintegy 800 liternyi, a betegek számára hasznos légnemű oxigéngáz keletkezik. Kis térfogaton tudunk így nagy mennyiségű gázt szállítani és tárolni

– emelte ki. A tartályok mellett felállított elpárologtató berendezés gáz halmazállapotúvá alakítja az oxigént, amely a kórház központi oxigénelosztó hálózatába kerül, innen pedig a kórtermekbe, a műtőkbe és a kezelőhelységekbe vezetik tovább.

A helyzet komolysága most abból adódik, hogy a betegszám jelentősen nőtt eddig, és feltételezhetjük, hogy a járvány Magyarországon még nem érte el a csúcspontját. Az a várakozásunk, hogy a betegek száma jelentősen nőni fog – magyarázta.

Ezért a tartályokat és az elpárologtatókat több helyen nagyobbakra cserélték, főként azokban az intézményekben, amelyek kiemelt státust kaptak az elmúlt hetekben. Az ipari palackokat pedig, a jelenlegi vészhelyzetre kiadott hatósági engedély alapján, a megfelelő öblítési és tisztítási eljárások után orvosi oxigénnel töltheti a vállalat. "A munka még nem ért véget, most azon dolgozunk, hogy az újonnan létesülő betegágyakhoz is csatlakozni tudjunk. Tehát csővezetékek épülnek nagyon nagy ütemben, készülve a betegek fogadására".

- mondta az ügyvezető.

A munkát a Messer végzi saját költségén. Arra a kérdésre, hogy ez mennyibe kerül, illetve, hogy az állam ad-e ehhez támogatást, Bohner Zsolt pontos összeget nem mondott, csak annyit, hogy „sok 10 millió forint, az biztos”.

©

Mi van a palackban?

Azokban a kórházi épületekben, ahol nincs ilyen hálózat és idő sincs már arra, hogy kiépüljön, szükségágyakat állítanak fel, melyek oxigénellátása palackokkal fog történni.

Bohner Zsolt nem győzte hangsúlyozni, hogy azok a kórházak, amelyek a koronavírusos betegek kezelésében nem kiemeltek, ne tároljanak nagyobb mennyiségben, feleslegesen palackokat.

Nagyon fontos lenne az, hogy az ipari gázgyártó telephelyén legyen ez a készlet, hogy oda lehessen eljuttatni, ahol a legnagyobb szükség van rá, feleslegesen a sarokban ne álljon használatlan palack

– kérte, hozzátéve, hogy az ágyak mellé kerülő palackok nagy űrtartalmúak, „ezek nagyon nehezek, nem kellene, hogy az orvos vagy a nővér szakadjon meg vele, ezért katonák és készenléti rendőrök segítségét kértük a kiszállításhoz és a cseréhez”. A cég ugyanis együttműködik az operatív törzzsel, illetve a lélegeztetőgépekhez és a légzési nehézséggel küzdők légzésterápiájához szükséges orvosi oxigén gyártójaként egyike azoknak az iparvállalatoknak, ahová a kormány katonákat, készenléti rendőröket vezényelt ki.

©

A Messernek Magyarországon öt palacktöltő üzeme van, és az, hogy mennyi oxigén fér egy palackba, az űrmérettől függ. Bohner Zsolt a hvg.hu-nak azt mondta,

egy 50 literes palackba 200 barra sűrítve 10 köbméternyi oxigén jut. Ha azt vesszük alapul, hogy a koronavírussal fertőzött betegeknek percenként 12 liter oxigénre van szükségük, akkor 10 köbméter oxigén 15-16 órára elég.

Szerinte orvosi oxigénből bőségesen lesz akkor is a kórházakban, ha tömegessé válik a megbetegedés.

Ha mégsem lenne elég, abban az esetben korlátoznánk az ipari fogyasztók oxigénfelhasználását, hogy több oxigén jusson a betegeknek. Ha emberéletről lesz szó, ezt a lépést meg fogjuk tenni

– emelte ki.

©

Vannak, akik koronavírustól függetlenül is oxigénterápiára szorulnak. „Ők azok, akik valamilyen krónikus légzési rendellenességben szenvednek, mi 4 ezer ilyen beteget látunk el, számuk országosan 12 ezer lehet.” Az ügyvezető azt mondta, az ő ellátásuk is rendben van, „velük kapcsolatosan az a fontos, hogy ők kiemelt betegek, hisz mind az életkoruk, mind az egészségi állapotuk a veszélyeztettek közé sorolja őket".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal