szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járvány előtt még szerény növekedéssel számoltak, ez már a múlté.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az olasz hazai össztermék (GDP) mintegy 5 százalékkal csökkenhetett az idei első negyedévben az előző negyedévvel összevetve - véli az olasz jegybank. Negyedéves gazdasági jelentésében a szervezet azzal számol továbbá, hogy márciusban az ipari termelés mintegy 15 százalékkal esett vissza februárhoz képest, és közel 6 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva. A jegybank jelentésének összeállítói nem adtak előrejelzést a GDP és az ipari termelés idei egész évi várható teljesítményével kapcsolatban.

A Confindustria, az olasz gyáriparosok szövetsége 6 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 9,1 százalékos, a Goldman Sachs pedig 11,6 százalékos idei olasz gazdasági visszaeséssel számol. Február közepén – tehát még az első olaszországi koronavírus-esetek nyilvánosságra kerülése előtt – kiadott prognózisában az Európai Bizottság még 0,3 százalékos bővüléssel számolt erre az évre a tavalyi 0,2 százalékos GDP-növekedés után.

Olaszországban március 9-e óta gyakorlatilag áll a gazdaság a koronavírus miatt hozott kormányzati intézkedések hatására, szakértők szerint az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága mély recesszióban van. Az ISTAT olasz statisztikai hivatal április 30-án ismerteti a gazdaság idei első negyedévi teljesítményével kapcsolatos előzetes adatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között