szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mind a keresleti, mind pedig a kínálati oldalon visszaesést okoz a járvány, a vészhelyzet elmúltával pedig az otthoni munkavégzés további terjedése alakíthatja át a piacot.

A világjárvány gazdasági hatásai és az általa okozott bizonytalanság miatt hirtelen zuhanás tapasztalható a lakáspiacon, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. A Takarék Index elemzői – mint közleményükből kiderül – visszaesésre számítanak az újlakás-átadásokban az idei év első felében, de vélhetően a harmadik negyedévben is. Az elindított fejlesztések közül sok csúszni fog, új projektekbe pedig vélhetően nem kezdenek most a beruházók. Emellett a használt lakások piacán is visszalépnek az eladók a mostani bizonytalan időszakban. Visszaesik a kereslet is: a jövedelmek csökkenése már önmagában is ebbe az irányba hat, a bizonytalanság pedig tovább mérsékli a keresletet.

A külföldi tapasztalatok alapján akár 70-90 százalékos visszaesés is lehetséges – írják. A járvány által erősen sújtott Olaszországban a lakáspiac szinte megállt, a januári tranzakciószámokhoz képest februárra 20-40 százalékos, márciusra pedig 70-90 százalékos visszaesést becsülnek. De Kínában például hetekig nullára esett vissza az adásvételek száma, és a 30 legnagyobb város ingatlanforgalma április elejére is csupán közel a fele volt a tavalyinak. 

Számos szektorális és területi hatás is érvényesül Magyarországon, így például a gyárak leállása is érzékenyen érinti az azokhoz közeli lakások piacát. Ez komoly nehézséget hozhat hosszabb távon is, különösen Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében, ahol a legmagasabb a járműgyártásban dolgozók aránya.

A kiemelt turisztikai helyszínek lakáspiacai szintén az átlagnál jobban szenvednek a járvány hatásaitól. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszaka-számok alapján több terület is veszélyeztetettnek számít: a főváros, a Balaton és a nagyobb tavak partmenti települései, a fürdővárosok és egyes nagyobb városok, mint Pécs, Szeged, Győr, Sopron, Eger, Miskolc környéke, Kecskemét, illetve a Dunakanyar térsége. A külföldiek elmaradását ugyanakkor várhatóan valamelyest ellensúlyozni fogja a belföldi turizmus erősödése, mivel a magyarok várhatóan itthon töltik majd szabadságukat a külföldi utazások korlátozása és a bizonytalan helyzet miatt.

Komoly nehézségekkel küzdenek a lakásukat rövid távra kiadó lakástulajdonosok is, ami különösen a budapesti belvárost érinti érzékenyen. A foglaltság szinte nullára esett vissza, sokan ezért ismét a hosszú távú lakáskiadás felé fordultak. Nekik az egyetemi távoktatás és az otthoni munkavégzés terjedése nehezítheti ingatlanjaik kiadását. Bár a befektetők óvatosabbak lettek az új vásárlásoknál, így sem valószínű, hogy a mostani piaci feltételek mellett gyorsan kiszállnának, és hirtelen sokan értékesítenék a korábban megvásárolt lakásokat.

A Balatonon szintén jelentős a rövidtávú lakáskiadások száma. Sokan azonban saját ingatlanjukon belül adnak ki apartmanokat, esetükben ezért az eladás így a nehézségek ellenére sem merül fel. A befektetők vásárlási szándékaira azonban már komoly negatív hatással lehet idén a vírus, bár a korábban nyaralót szerzők vélhetően itt sem lépnek a hirtelen eladás útjára: magasabb egzisztenciájuk révén a válságot jobban átvészelhetik. A Takarék Index elemzői ezért azzal számolnak, hogy a befektetők a Balatonban kevésbé bizonytalanodhatnak el, mint az Airbnb-zők Budapest belvárosában. A járvány kapcsán pedig akár egy újfajta kereslet is megjelenhet, a home office elterjedésének köszönhetően akadhatnak olyanok, akik bérlőként vagy akár vásárlóként is megjelenhetnek a Balaton mellett, elmenekülve a zsúfoltabb, nagyobb városokból.

Az utóbbi hetekben elterjedt otthoni munkavégzés a vírus elvonultával magasabb szinten állandósulhat az elemzők szerint, csakúgy, mint az online vásárlások és ügyintézések. Ezek várhatóan ingatlanpiaci hatásokkal is bírnak:

ha az emberek több időt töltenek otthon, jobb, nagyobb lakásra, házra van szükségük.

Ezzel párhuzamosan csökkenhet egyes kereskedelmi ingatlanok iránt a kereslet. A ma is sok vállalat által használt home office és desk sharing további terjedésével irodaterület-optimalizációra nyílik lehetőség, míg a házhozszállítás szélesebb körű elterjedése gyengíti a kiskereskedelmi ingatlanok iránti érdeklődést, miközben növeli a logisztikai ingatlanok keresletét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Kiürült irodaházak és plázák maradhatnak a járvány után

Irodaházak tömegeit adták volna át 2020-2021-ben, de most, hogy tömegesen állunk át home office-ra, rohamtempóban át kell írni a terveket. Sorra kérnek szerződésmódosítást a plázák üzlethelyiségeinek bérlői is, de a szállodaszobák építését is újra kell gondolni.

Magyarország az egyik a világban, ahol az Xbox népszerűbb a PlayStationnél

Magyarország az egyik a világban, ahol az Xbox népszerűbb a PlayStationnél

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Videón, ahogy a rendőrök sorra buktatják le a szabálytalan kamionosokat az M7-esen

Videón, ahogy a rendőrök sorra buktatják le a szabálytalan kamionosokat az M7-esen