szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Mire használják az európai bírák a szolgálati autójukat? – tette fel a kérdést a testület.

Az Európai Bíróság 38 bírája és vezető jogásza olyan szolgálati autóra jogosult, melyet sofőr vezet. A bíróság Luxemburgban működik, de a szolgálati járművek olykor hazájukba is elviszik az európai bírákat a miniállamból. Vajon jogos-e erre költeni az európai adófizetők pénzét? – ezt tudakolja az Európai Parlament.

„Nagy etikai kockázata van a Luxemburgon kívüli utaknak. Ilyen utazások csak rendkívüli és igen indokolt esetekben történhetnek meg” – figyelmezteti az európai bírákat az EP, amely azt különösen nehezményezi, hogy amikor korábban ezt kifogásolta, akkor még választ sem kapott a Bíróságtól.

Tomas Zdechovsky, az Európai Néppárt cseh képviselője terjesztette elő az ezzel kapcsolatos javaslatot az EP-ben, ő a Politicónak arról beszélt: egyáltalán nem lehet tudni ezekről a hazautazásokról, hogy azok mennyire szolgálati és mennyire magánjellegűek. Az Európai Parlament nagy többséggel meg is szavazta a határozatot, mely kimondja: a bíráknak még június folyamán válaszolniuk kell a kifogásokra.

Kínos időzítés

A parlamenti támadás az európai bírák ellen pontosan akkor történik, amikor a német alkotmánybíróság megkontrázta az Európai Bíróság egyik fontos döntését – hívja fel a figyelmet a brüsszeli Politico. A német alkotmánybíróság jogi bombát robbantott, amikor kimondta: a nemzeti döntéseket nem minden esetben bírálhatja felül az Európai Bíróság.

A Politico megkérdezte az Európai Bíróság szóvivőjét is. Juan Carlos Gonzalez elmondta, hogy 2018 óta változtatnak a belső szabályokon. 2017-ben még 32 olyan utazást tettek szolgálati kocsin a bírák a saját hazájukban, melyet kizárólag magáncélok motiváltak. Egészségügyi célból utaztak haza a bírák a saját országukba vagy azért, hogy temetésen vegyenek részt. De az is előfordult, hogy valaki egy kiállítást akart megnézni a saját hazájában. 2018-ban még 23 ilyen eset volt, de 2019-ben már csak 3 – nyilatkozta az Európai Bíróság szóvivője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!