Szabó Yvette
Szabó Yvette
Tetszett a cikk?

Több tízmilliós tao-támogatás visszafizetésére kötelezték, mégis épülhet közpénzből a Nagykőrösi Kinizsi Sportegyesület klubháza. Az egyesület, a Fidesz és a kormányhoz közel álló üzletemberek, köztük Mészáros Lőrinc üzlettársának az érdekei összemosódnak.

Az elmúlt hetekben végképp feldühítette Nagykőrös nem kormánypárti lakóit, hogy a járvány okozta veszélyhelyzet közepette a város fideszes polgármestere a megmentő szerepében tetszelegve a fociklub építkezésével kampányolt. Czira Szabolcs áprilisi diadalittas közlése után a helyi önkormányzati lap május közepén egyenesen „soha nem látott” infrastrukturális fejlesztésnek minősítette, hogy készül a Nagykőrösi Kinizsi Sportegyesület székháza, holott két sportszövetség is szabálytalanságokat állapított meg a klubnál.

De mégis miből építkeznek? – kérdezték a helyiek, ha egyszer a Magyar Labdarúgó-szövetség már feljelentést is tett, mert kiderült, hogy szabálytalan felhasználás miatt a sportegyesület 50 millió forinttal tartozik az MLSZ-nek. Emiatt a szövetség felfüggesztette annak a 190 millió forintnak a folyósítását is, amelyet a Kinizsi a társaságiadó-felajánlásokból kapott, így viszont az önkormányzat sem utalhatta volna át az összeg másik felét, mert annak a tao volt a feltétele.

A rejtélyt az MLSZ oldotta meg a HVG kérdésére adott válaszában, ami egyben azt a gyanút kelti, hogy szó szerint kifizetődő a támogatás legmagasabb körökkel jóban lenni. A Kinizsi ugyanis részletfizetési engedményt kért és kapott az adóhivataltól, amit bemutatott a labdarúgó-szövetségnek, ott pedig megszüntették a felfüggesztését, mondván, a klubnak nincs köztartozása.

Csakhogy közben kiderült, a Kinizsi nemcsak a fociban maradt a sportági szervezet adósa, hanem a röplabdában is. Mint a Magyar Röplabda Szövetségnél kérdésünkre elmondták, csaknem 24 millió forint visszafizetésére kötelezték az egyesületet, részben azért, mert a dokumentumok alapján egyszerűen nem használták fel a támogatást. Csakhogy, ha a pénz a számlán maradt, akkor kérdés, a Kinizsi miért nem fizette vissza az összeget.

A röplabdások csak a veszélyhelyzet miatt nem kértek még adóhivatali végrehajtást, viszont a klub a jelek szerint nem tájékoztatta az MLSZ-t a tartozásról. Az önkormányzatnál pedig nem vettek tudomást erről, pedig az egyesület és a közgyűlés között egy remek híd képződött.

A Kinizsi elnöke, Sohajda Márk október óta a nagykőrösi képviselő-testület fideszes tagja, sőt a Jogi, Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság elnöke is. Vagyis esetenként olyan kérdésekben is dönthet, vagy legalábbis befolyásolhatja a határozathozatalt, amelyek az egyesület életét is érintik. Ha pedig ez még nem lenne elég az összeférhetetlenséghez, a tao-támogatást a Duna Aszfalt ajánlotta fel, vagyis az ország egyik legtöbb közbeszerzését elnyerő vállalata.

A Duna Aszfalt tulajdonosa, Szijj László ugyanis nemcsak a felcsúti milliárdos egyik legközvetlenebb üzlettársa, hanem Czira Szabolcs polgármester nászura. Szijj lánya az ifjabb Czira felesége, az ifjabb Czira pedig a Duna Aszfalt ügyeiben is sokszor eljáró ügyvéd.

A tao-támogatások dokumentumai között az is fellelhető, hogy Sohajda Márk és az egyesület technikai vezetője, Veszprémi Zsolt – aki nem mellesleg Sohajda üzlettársa a beszédes nevű Sport Transzfer Kft.-ben is – az előző teljes évadban egyaránt havi bruttó 300-300 ezer forintot vettek fel. Utóbbinak a versenyzők utaztatása, logisztikája mellett még a szertár rendezésének is bele kellett férnie az összegbe, ahogy a kapcsolattartásnak is a szövetséggel.

A sztori még januárban indult, amikor kiderült, hogy az egyesület anyagi okok miatt visszalépteti felnőtt labdarúgócsapatát a megyei I. osztályból. A HVG kereste a nagykőrösi polgármestert is, aki helyett csak az alpolgármester válaszolt, de ő sem érdemben, mondván, hogy a Kinizsi egy önálló szervezet.

A sportklubot és vezetőit azonban nem lehetett utolérni, csupán korábbi nyilatkozataik olvashatók, miszerint az egyesület előző irányítói a ludasok. Ebből annyi tény, hogy a klub korábban olyan focistákat is leigazolt, akiknek a gázsija jelentősen meghaladta a klub lehetőségeit, először ez eredményezhette a fizetési nehézségeket.

A polgármester még a rendkívüli helyzetben is megpróbált az egyesület segítségére sietni, hogy a klub ki tudja fizetni a rezsiszámláit. Czira egy személyben döntött az önkormányzat sporttámogatási keretének felosztásáról, amiből 1,2 millió forint jutott a kosarasoknak, a maradék ötmillió pedig a Kinizsié lett. Pedig az önkormányzat sem támogathat olyan szervezetet, amelynek köztartozása van.

Kérdés, ki állja majd az új klubház megnövekvő üzemeltetési költségeit, főleg azután, hogy a gépjárműadó állami rekvirálásával évi 60 millió forintot veszít Nagykőrös. Igaz, a kormány minapi döntése ösztönözheti a nagykőrösihez hasonló döntéseket, hiszen a kabinet 300 millió forintot ítélt meg a csődbe került egri vízilabdaklubnak, holott ott is szabálytalanságokat állapított meg az adóhivatal.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Koronavírus: Jövő héttől új szabályok jöhetnek itthon

Koronavírus: Jövő héttől új szabályok jöhetnek itthon

Világító felhőkkel együtt fotózták le a szabad szemmel is látható üstököst

Világító felhőkkel együtt fotózták le a szabad szemmel is látható üstököst

Megvásárolja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedőt

Megvásárolja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedőt