szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harmadára estek vissza a nyári foglalások.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Alig harmadát éri el a tavaly nyári szállásregisztrációknak az idei – írja a Világgazdaság a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató adatai alapján. A koronavírus-járvány ugyan alábbhagyott, ám a karanténszabályok még sok országban élnek, és visszavonásuk bizonytalan, és ez akadályozza a turisták terveit, valamint a rendezvények megtartását. Ezeket korábban néhány hónappal halasztották, de mostanra sok konferencia és fesztivál megrendezhetősége bizonytalanná vált vagy el is marad.

A magyar ügynökségek az ázsiai és amerikai turistákkal sem számolhatnak. Nem indulnak el a turistahajók és -buszok sem, az első szállodahajók augusztusban köthetnek ki Európában. Ezek utasai főleg amerikaiak.

A turizmusban egyelőre a dolgozók 80 százalékát sikerült megtartani, de a korábbi fizetésük alig 50 százalékát kapják. A kilátások alapján, amennyiben további állami támogatás nem érkezik, tömeges leépítések várhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Egy jó augusztusi keddért már ölik egymást - így indul újra a hazai vendéglátás

Majdnem három hónap kényszerszünet után újranyitott Budapest talán legismertebb vendéglátóhelye, a New York kávéház. Egy ilyen bizonytalan helyzetben azonban éppen ez jelenti az igazi kockázatot – vallja Kőrössy Zoltán, a patinás kávéházon kívül több szállodát és rendezvényhelyszínt üzemeltető Eventrend alapító-tulajdonosa, akivel az ünnepélyes megnyitó után beszélgettünk. Szó esett arról, mire számítanak a nyáron, és kiderült, mitől tartanak leginkább a wellnesshotelekbe visszatérő vendégek.