szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2010-es évek közepe óta folyamatosan nő a krónikusan alultáplált emberek száma. Az koronavírus okozta válság nagyon fájdalmas lesz a világ szegényeinek.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

2019-ben csaknem 690 millióra nőtt az éhezők száma az ENSZ legfrissebb jelentése szerint. A jelentés előrejelzései szerint az egész bolygón a koronavírust kísérő gazdasági recesszió miatt

legalább további 83 millió, de akár 132 millió ember is éhezhet 2020-ban.

Az elmúlt évtizedekről azt írják: a 2000-es évekig folyamatos csökkenés jellemezte az éhezők számát. A krónikus éhezéssel kapcsolatos számok 2014-ben kezdtek ismét emelkedni, és ez a folyamat azóta is tart. A 690 milliós szám a 2018-as évhez képest 10 milliós, az 5 évvel ezelőttihez képest pedig 60 milliós emelkedést jelent. Az éhezők száma Ázsiában a legmagasabb, de Afrikában nő leggyorsabban az arányuk. A jelenlegi tendenciák alapján 2030-ra világviszonylatban Afrikában él majd a krónikusan éhező emberek több mint fele. Latin-Amerika és a karibi térség is súlyosan érintett. Hozzáteszik:

a legfrissebb becslések szerint 3 milliárd vagy annál is több ember nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.

A jelentés amellett érvel, hogy – a fenntarthatóságot is figyelembe véve – az egészséges táplálkozásra való globális átállás segítheti az éhínség visszaszorítását, miközben óriási megtakarításokat eredményezhetne. Egy ilyen szemléletváltás lehetővé tenné az egészségtelen étrenddel kapcsolatos egészségügyi költségek szinte teljes ellensúlyozását és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának étrenddel kapcsolatos társadalmi költsége akár a háromnegyedével csökkenthető lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Több tízmillió új éhező a válság miatt

Már a koronavírus érkezése előtt sem állt jól a helyzet, világjárványt és az azt követő világméretű gazdasági válság csak tovább súlyosbítja a helyzetet Ázsiában vagy Afrikában, de már a fejlett világban is megjelenik az éhezés.

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Visszavonul a brit külügy főegerésze

Visszavonul a brit külügy főegerésze

Beperelné Trumpékat a TikTok

Beperelné Trumpékat a TikTok