szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerdától a MÁV gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Volánbusz felett.

Mager Andrea tárca nélküli miniszter keddi rendeletében a MÁV alá rendelte a Volánbuszt, amelyet eddig ő maga felügyelt közvetlenül. Tehát a vasút gyakorolja a busztársaság tulajdonosi jogait. A Volánbusz és a MÁV közös cégbe olvasztásának eddig legalább ötször futottak neki, mindhiába. Még mindig egymással párhuzamosan működik két állami cég ugyanazokon az útvonalakon.

A miniszter az MTI-nek küldött sajtóanyagban úgy nyilatkozott, hogy már július 15-től átkerülnek a tulajdonosi jogok a MÁV-hoz. A minisztérium szerint a lépés az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt, egységes közlekedésszakmai működtetésének és közös stratégiai irányításának hosszú távú erősítése érdekében történt.

A közlemény szerint az egységes irányítási struktúra megteremtésével megvalósul az a kormányzati szándék, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési közszolgáltatás, a vidéki lakosok mobilitásának biztosítása, a városi és agglomerációs forgalom pedig a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át.

Egységes autóbuszos és vasúti menetrend is jöhet a jövőben, mindez egységes jegy- és tarifa rendszerrel, utastájékoztatással és arculattal. A miniszter szerint a társaságok önállósága, szakmai irányítása, a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.

Az irányítási struktúra változásával kiemelt hangsúlyt kap a közlekedési szakmában dolgozók szociális biztonságának és megbecsülésének további erősítése, a munkahelyek megőrzése, illetve a közlekedésben dolgozók hivatásának és életpályamodelljének versenyképessé és vonzóvá tétele - áll a közleményben.

A MÁV és a Volán egyesítésének már sokadszor esett neki a kormány. Az összevonás terve nem sokkal a 2010-es kormányváltás után már felbukkant, aztán szinte kétévente előkerült egy terv erre vonakozóan, többféle változatban. Utoljára tavaly decemberben szivárgott ki egy ötlet a két cég összegyúrására, akkor az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá toltak volna be egy a MÁV-ból és a Volánból összegyúrt holdingot.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként még 2012-ben mondta, hogy „a MÁV átalakításába beletörött a bicskánk, vagy ha bele nem is törött, benne maradt.” De akkor hozzátette: „azért még talán van rá esélyünk.”

Frissítés

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter közleményben jelezte, hogy "a rábízott feladat sikeres teljesítése után" távozik a Volánbusz Zrt. éléről Dávid Ilona. Az elnök-vezérigazgatót még Mager Andrea tárca nélküli miniszter kérte fel 2018 augusztusában a Volán-társaságok reorganizációjára, újjászervezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Eldőlt: mindenhol közös ellenzéki jelölt lesz 2022-ben

Eldőlt: mindenhol közös ellenzéki jelölt lesz 2022-ben

Már közel 22 ezer zöld rendszámos autó van forgalomban

Már közel 22 ezer zöld rendszámos autó van forgalomban