szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos javaslata alapján zártak volna be több dohányboltot.

A kedd éjjel a Magyar Közlönyben megjelent, a a központi költségvetésének megalapozásáról szóló salátatörvény egyik pontja úgy rendelkezik: hatályát veszti a  fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a  dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény 24/B. § (1) bekezdése.

A törölt paragrafus Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos tavaly nyári javaslata alapján került be a törvénybe decemberben. Lázár azokat az úgynevezett kijelölt üzleteket akarta becsukatni, amelyek olyan településen működnek, ahol már van koncessziós pályázat alapján tevékenykedő dohánybolt. A kijelölt trafikok olyan dohányboltok, amelyek koncessziós szerződés nélkül, kizárólag az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. általi kijelölés alapján üzemelnek.

A Privátbankár cikke szerint akkor jelöltek ki trafikokat, ha a nyilvános pályázat eredménytelen, vagy bármely dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság gyakorlása az adott településen megszűnt, illetve még nem folyik.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. nyilvántartása szerint ilyen kijelölt dohánytermék-kiskereskedőből jelenleg 670 darab van az országban.

Az elmúlt 5 évben egyébként új koncessziós pályázatot nem írt ki az ND, azóta csak kijelöléssel ítélnek oda trafikokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több gazdag vásárol útlevelet, hogy kijátssza a koronavírust

Egyre több gazdag vásárol útlevelet, hogy kijátssza a koronavírust

Putyin is gratulált Lukasenkának a győzelemhez

Putyin is gratulált Lukasenkának a győzelemhez

Radar360: Orbáni beismerés, chicagói és washingtoni lövöldözés

Radar360: Orbáni beismerés, chicagói és washingtoni lövöldözés