szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Máig nem született megállapodás az északi országokkal a támogatási alapról, mert a kormány mindenbe bele akarna szólni.

A magyar kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014–2020 közötti költségvetési időszakra az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányával a hármak által finanszírozott projektek megvalósítására – írta a Népszava.

Az ügy előzménye, hogy a magyar kormány konfliktusba került a Norvég Alap, illetve az EGT Alap országai között a civil szervezeteket segítő programok itteni kezeléséről: azt akarták elérni, hogy beleszólásuk legyen mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt, a támogatók azonban hallani sem akartak ilyenről. Az ügyben kirobbant vitát pedig azóta sem sikerült rendezni.

Orbán Viktor több száz milliárd forintos harcot indít a civilek ellen

Hiába fogadták el a Stop Soros törvénycsomagot, és hiába akadályozzák a Norvég Alap fejlesztési pénzeinek kiutalását, a kormánynak ez nem elég, folytatja a civil szervezetek elleni háborúját. A kormányzati kommunikációból eddig is lehetett sejteni, hogy valamire készülnek, de Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjúja az eddiginél is többet árult el a hosszú távú tervekről.

A következmények több mint jelentősek a Népszava szerint: Magyarország sem az EGT Alap 109 millió eurójából, sem a Norvég Alap 105,7 milliójából nem kapott egy centet így sem. Az ország ezzel összességében több mint 214 millió euróval lett szegény a napilap szerint. Pedig a kormánynak mindvégig lehetősége volt arra, hogy a pénzek sorsáról döntsön.

Az ügy másik kellemetlensége, hogy az EGT/Norvég Alapokról készült friss kiadvány szerint a finanszírozásra kijelölt 15 ország közül Magyarország az egyetlen, amely 2014 óta nem jutott támogatáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Norvég alapok - Miniszterelnökség: a magyar kormány mielőbb lezárná a vitát

A magyar kormány a norvég kormánnyal fennálló vitájának gyors és eredményes lezárásában érdekelt, és visszautasítja, hogy Magyarország alapvető demokratikus értékek iránti elkötelezettségét bárki kétségbe vonja. Mindezt az a levél tartalmazza, amelyet a Miniszterelnökség pénteken küldött el az Európai Unió, a NATO, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagországai Budapesten akkreditált nagyköveteinek, válaszul Vidal Helgesen norvég európai ügyi miniszter megnyilatkozásaira.

Az új-zélandi miniszterelnök beismerte, hogy régebben füvezett

Az új-zélandi miniszterelnök beismerte, hogy régebben füvezett

Kósa: A korrupció elítélendő és mindenki küzd ellene

Kósa: A korrupció elítélendő és mindenki küzd ellene

Vera Jourová: „Sosem bántottam a magyar embereket”

Vera Jourová: „Sosem bántottam a magyar embereket”