Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelentős összegeket utalt ki a kormány „az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatra történő felkészülést elősegítve, Veszprém és térsége fejlődését támogatva”. És majdnem ugyanannyit külön a katolikus érsekségnek.

Veszprém 2018 végén nyerte el az Európa kulturális fővárosa 2023 címet, mégpedig egy sok eredeti megfogalmazást tartalmazó pályázattal. Ilyeneket írtak benne: „meg kell tanulnunk, hogyan kezelhetjük a sokféleséget, legyen szó akár emberek, akár világnézetek, akár gondolatok sokféleségéről”, továbbá hogy „semmiképp nem hallgathatjuk el azt a kilométerekről látszó, ordító ellentmondást, hogy miközben pályázunk, Magyarország egyszersmind az európai nyáj legfeketébb báránya”.

A programot koordináló kormánybiztossá a város volt képviselőjét, Navracsics Tibor korábbi uniós biztost, a 2010-ben alakult Orbán-kormány közigazgatási és igazságügyi miniszterét nevezték ki.

A kormány szerda délután közzétett határozata szerint idén és a következő három évben csaknem 50 milliárd forintot adnak az erre létrehozott társaságnak program- és infrastrukturális fejlesztésre. A jövő évtől a Gazdaságvédelmi Alap fejezetében helyezik el az összeget.

A határozat egy másik pontja a veszprémi katolikus főegyházmegyének ad 39 milliárd forintot „a veszprémi vár területén található műemlékegyüttesei felújítására és fejlesztésére”, ebből csaknem 18 milliárdot idén. Bár bizonyára ez is összefügg az Európa Kulturális Fővárosa programmal, az utolsó 5 milliárdos részt 2024-ben, tehát a program lezárása után kapja meg az egyház.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért