szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már gőzerővel dolgoznak a 2021-es Sziget Fesztivál szervezésén - mondta a hvg.hu-nak adott videóinterjújában Kádár Tamás, a Sziget Zrt. ügyvezetője. Ma lenne egyébként a fesztivál utolsó előtti napja a Hajógyári-szigeten.

Pótsziget2020
Nem lehet év Sziget nélkül. Ha nem az igazi, akkor valami más. A hvg.hu ezért úgy döntött, a Sziget 2020 idején, augusztus 5. és 11. között az oldalán megrendezi a Pótsziget2020-t. Interjúk, videók, riportok készülnek, nosztalgiázunk, sőt, ha a koncertet magát nem is, de a zenei élményt igyekszünk legalább részben pótolni. Jöjjön pótszigetelni a hvg.hu-ra!
Friss cikkek a témában

A legutóbbi kormányinfón derült ki, hogy az eddigi 5,3 milliárd forintos támogatáson kívül újabb 2 milliárd 120 millió forintot kapnak a fesztiválok és a könnyűzenei klubok. Ennek keretében

  • 80 kisebb vidéki klub és koncerthelyszín kaphat egyenként maximum 9 millió forintos támogatást, 10-10 kisebb könnyűzenei koncertre.
  • 20 nagyobb klub 30 millió forintot kaphat, egyenként szintén 10-10 könnyűzenei esemény megszervezésére.
  • ezen kívül 11 határon túli zenei színpad maximum 9 millió forintos támogatást kaphat, egyenként 11-11 eseményre.

A fesztiválszervezőket is támogatják 700 millió forinttal, ezt fesztiválszervező cégenként osztják majd el. A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító.

Kádár Tamás, a Sziget Zrt. ügyvezetője a hvg.hu-nak adott videóinterjújában azt mondta, a fesztiválokra szánt 700 millió forint nagyon kevés. Csak a Sziget esetében úgy lehet számolni, hogy nagyjából két hétre fedezné a működési költségeket, ezért még vizsgálják, egyáltalán pályázzanak-e. Az ügyvezető a beszélgetésben úgy fogalmazott, nem szeretnék elvenni a lehetőséget azoktól, akiknek valóban a túlélést jelentheti a most bejelentett összeg.

Kádár Tamás korábban öt pontban foglalta össze, hogy szerinte mi jelenthetne megoldást a szakmának. Javaslatait, amelyek között például szerepel, hogy

  • legyen minimum 90 napos fix határidejű moratórium az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényekre,
  • legyen utalványrendszer a pénzbeli visszatérítések helyett,
  • az elmaradó koncertek, fesztiválok szervezői és közreműködői számára a működési költségeket kompenzálják 50 % erejéig,
  • a 2020-ra már elbírált támogatásokat folyósítsák,
  • a kulturális áfát 5%-ra csökkentsék.

Az elképzelésekre egyelőre nem érkezett válasz.

©

Kádár Tamás azt mondta, sokaknak a megélhetése forog most kockán. Csak a Szigetnek köszönhetően évente több mint 150 ezer külföldi érkezik Magyarországra, a fesztivál évek óta nettó befizetője a magyar államnak, és a teljes- koncert- és fesztiválszakma hatással van a turizmusra - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István - Ká Zoltán Élet+Stílus

Bródy János: Ha az embereket békén hagynák, békésen tudnának egymás mellett élni

Kisszínpadon, nagyszínpadon (2005-ben az Illés zenekarral 60 ezer ember előtt játszott), és nézőként is megfordult a Szigeten, amely szerinte tényleg mindig a szabadság szigete volt. Csak békén kell hagyni az embereket. Ahogy Bródy János a most fájóan üres K-híd tövében fogalmazott: a Sziget Fesztivál jelentőségét a hiánya is megmutatja.

hvg.hu Nagyítás

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Egy évvel ezelőtt még azt hihettük volna, hogy a social distancing valami fura internetes kihívás, a maszk pedig egy poénos kiegészítő. Ma már tudjuk, hogy ez a valóság, és egyre kevesebb benne a poén. A koronavírus kilőtte az idei Szigetet, ott, ahol tavaly akkora volt a tömeg, hogy még a K-híd is beleremegett, idén csend és üresség van. Az emlékek azonban itt vannak velünk. Belelapoztunk a régi képeinkbe, hogy felidézzük a szigetes éveket, amikor még nem féltünk úgy igazán közel kerülni egymáshoz.

Sportos zöld rendszámos: 425 lóerős lett a plugin hibrid Audi Q5

Sportos zöld rendszámos: 425 lóerős lett a plugin hibrid Audi Q5

98 koronavírusos van a börtönökben

98 koronavírusos van a börtönökben

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"