Egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia egy 170 milliós beszerzés során

Egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia egy 170 milliós beszerzés során

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybank forintcímletekben ki sem fejezhető összeget spórolt a magyar adófizetőknek.

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. A festményeket hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban szerezték be – nem meglepő vagy szabálytalan módon csak egy céggel tárgyaltak, hiszen a megvásárolni kívánt műalkotások egy cég birtokában voltak.

Az MNB-Ingatlan Kft. július végén tette közzé a felhívást, amiben augusztus 6-ra kérte az első ajánlatot, és egy nappal későbbre lőtték be az első tárgyalás időpontját. A festményeket birtokló Trance Balance Művészeti Kft. ajánlata be is futott időben, a 17 festményre ebben 165 354 331 forintos ajánlatot adtak. Ez egy forinttal több annál, amennyit az egész beszerzésre a jegybanki cég szánt, másrészt épp ezt az egy forintot engedték el a tárgyalásos szakaszban – írja a G7 a közbeszerzési dokumentumok alapján.

Az MNB gazdálkodása önálló, de ha veszteséges, azt a központi költségvetésből (vagyis az adófizetők pénzéből) kell kipótolni. A jegybanknak nem az a dolga, hogy nyereséges legyen, hanem hogy ellássa a funkcióit, mindenesetre az elmúlt években a forint árfolyamának gyengülése miatt is vastagon nyereséges volt, idén 50 milliárd forintot be is fizetett az államkasszába.

Hozzászólások