szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köpenyért és kesztyűért két-háromszor annyit kérnek a kereskedők, mint a járvány előtt.

Némileg javult a fogászatok védőeszköz-ellátmánya, ám az állami ellátást biztosító fogorvosok harmada továbbra is arról panaszkodik, hogy nehezen és csak nagyon drágán tudja beszerezni a kezeléseknél nélkülözhetetlen maszkokat, fertőtlenítőszereket – derül ki a Magyar Orvosi Kamara közreműködésével készült friss felmérésből. Az eredményeket a Népszava ismertette.

A lap emlékeztet, hogy az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozásokat a kormány a járvány első percétől a kockázatos kezelések közé sorolta, vagyis ilyen esetekben a jogszabályok szerint a védekezés költségeit az államnak kellene viselnie.

Csakhogy valójában a szolgáltatóknak kellett több százezer forintot áldozniuk erre.

Utóbbi oka, hogy az állam által „biztosított” eszközökből alig jutott a területnek, de amit küldtek, azt is akadozva kapták meg a szakemberek.

De jó hírek is vannak: míg márciusban még a fogorvosok 90-98 százalékának okozott nehézséget az egyes fertőtlenítőszerek és védőeszközök beszerzése, mostanra már csak a harmaduk állította ezt.

A kutatásból kiderül az is, hogy ugyan könnyebben lehet vásárolni fertőtlenítőszereket, védőköpenyt, gumikesztyűt, maszkot, de azokért két-háromszor annyit kérnek a kereskedők, mint a járvány előtt.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara fogorvos alelnöke a lapnak azt mondta, “az adatokból egyértelmű, hogy az amúgy is rosszul finanszírozott alapellátók nagy összegeket fordítottak a védekezésre, és nem is kaptak meg minden olyan eszközt, amire szükség lett volna”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak

Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak

Jól áll neki az 55 év: jubileumi V8-as Ford Mustangot teszteltünk

Jól áll neki az 55 év: jubileumi V8-as Ford Mustangot teszteltünk

Új, húszperces koronavírusteszt készült

Új, húszperces koronavírusteszt készült