szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár Magyarország már vett egy kikötőrészt Triesztben, Orbán Viktor tárgyalna egy koperiről is, és ismét elővette a szlovéniai vasútépítés tervét.

Orbán Viktor kedden Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel tárgyalt Bledben, majd a megbeszélés után a közmédiának nyilatkozott. Azt mondta: a stratégiai jelentőségű, hosszú távú együttműködést megalapozó kérdések vannak az asztalon Szlovéniával, amelyeknek elindították a megoldását. Azt viszont hozzátette, kell még néhány hónap, hogy kialakítsák a megoldások végső formáját, de hosszú távon is számíthatnak arra, hogy őszinte, jószomszédi kapcsolatot tudnak kiépíteni Magyarország és Szlovénia között.

Úgy vélte, a legfontosabb az összeköttetés, amely „egy kicsit elhanyagolt területe” a magyar külpolitikának. Nem jött még létre összeköttetés a magyar és szlovén magasfeszültségű elektromos vezetékrendszer között, holott már megállapodtak erről korábban, Magyarország el is végezte a maga részét, és most talán itt is megindul valami – magyarázta. Arról is beszélt, hogy van egy félbemaradt gázvezeték-fejlesztési program, és ha Magyarország hozzá akar férni az olasz gázvezetékrendszerhez, azt Szlovénián keresztül tudja megtenni.

A légi összeköttetés kezdetleges, továbbá nagyon érzékeny kérdés a koperi kikötő és az odavezető vasútvonal megépítésének ügye – mondta.

Ebben Magyarország szívesen vesz részt, mert bár az olaszországi Triesztben már vásárolt egy kikötőrészt, Koperben is érdekelt, ha ez Szlovéniának is megfelel.

A koperi kikötő kérdése nem véletlenül érzékeny terület. Az Orbán-kormány stratégiai terve volt, hogy érdekeltséget szerezzen egy adriai kikötőben. Erre két éve még a szlovéniai Koper volt a jelölt. Ebben az üzletben szerepelt volna az oda vezető vasútvonal kétvágányúsítása, amihez a magyar kormány 200 millió eurót ajánlott fel azzal a kikötéssel, hogy a vasútépítésben „magyar építőipari cégek” is részt vehessenek.

A szlovéniai választás – ahol nem az Orbán által nyíltan támogatott jobboldali populisták győztek – felülírta ezt a tervet, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly a szlovén közszolgálati tévének úgy fogalmazott, hogy „néhány szlovén politikai erő” nem akart velük tárgyalni.

A koperi kikötő terve végül 2018 végén – ahogy a Magyar Állandó Értekezlet zárt ülésén Orbán fogalmazott – „zárójelbe került” és a trieszti beruházás került előtérbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

197 koronavírusos beteg halt meg

197 koronavírusos beteg halt meg

Magyarországot is elérte a globális bringahiány

Magyarországot is elérte a globális bringahiány