szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aligha lesz a második leggazdagabb magyar Mészáros Beatrix.

Akárhogy is osztozkodik a válófélben lévő Mészáros-házaspár a közösen szerzett vagyonon, az nem valósulhat meg, hogy egyikük lesz a leggazdagabb magyar, másikuk a második helyezett a listán. De azért dollármilliárdos vagyon az, amelynek a sorsáról dönteni kell.

Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla akkor került be először a híreinkbe, amikor 2017-ben a férjével együtt rádiót vásárolt a Balatonnál – akkor már ő volt a férje tulajdonába 2016-ban került Echo Tv igazgatóságának az elnöke. Addigra csak az volt a kérdés, hogy Mészáros Lőrinc az ország leggazdagabb embere-e már, vagy még Csányi Sándor van az élen.

©

Mészáros Lőrinc először 2013-ban került fel a leggazdagabb magyarok listájára, akkor még csak a 88. helyen, 6,9 milliárd forint vagyonnal. Akkor már két éve Felcsút polgármestere volt, 2011-ben egy időközi választáson került a falu élére, miután az egy évvel korábban függetlenként győztes elődjét leváltották, mert köztartozása volt. Mészáros ekkoriban a mezőgazdaságban és az építőiparban próbálkozott, egyre sikeresebben, ahogy sorra jöttek be az újabb és újabb állami közbeszerzések. Majd trafikokat és földbérleti jogokat is elnyert.

Az aranykor azonban 2015-ben kezdődött a Mészáros család számára. Az év májusában már azt a címet adtuk egy cikkünknek, hogy "Mészáros Lőrinc az új Simicska?", de ez a címadás végül tévesnek bizonyult, Mészáros sokkal nagyobb vagyont szedett össze, mint amennyire a Fidesz előző csúcsoligarchája valaha is képes volt. A teljes Simicska-cégbirodalom jelentős része Mészároshoz vagy az ő köreihez került, az építőipari megrendelések is tömegesen érkeztek, és egy időre médiamogul is lett belőle, gyakorlatilag az ország minden pontján ott volt valamilyen érdekeltsége.

©

Kisebbségi hatalom

Eközben Mészáros felesége szerény karriert futott be a több száz cégből álló családi birodalomban. Mészárosné Kelemen Beatrix az Opten adatbázisa alapján jelenleg három cégben érdekelt, ebből egyben tulajdonosként. Ez a Media Vivantis Zrt., a tavaly alapított médiavállalkozásé a Life és az Ozone TV.

A csatorna bemutatkozó sajtótájékoztatóján, 2019 októberében azt mondta, a Life Tv célja az igényes szórakoztatás, az életöröm és pozitív életérzés közvetítése lesz. A kormány sem hagyta magára: idén júliusban kiderült, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 20 millió forintért szerződött le egy olyan sorozat elkészítésére, amit a Life Tv vetít. A dokureality címe:

Mi kis családunk.

Mészárosné Kelemen Beatrix két másik céget vezet, a Puskás Ferenc Sport Hotelt, illetve a Flamingo 24 by Talentis Kft.-t. Korábban több családi cégben is szerepelt a neve, de ezekből fokozatosan kiszállt. Így például a Mészáros és Mészáros Kft.-ből 2018-ban, a Hungarikum Biztosítási Alkusz cégből és a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-ből tavaly szeptemberben, a Mészáros Gasztro Kft.-ből pedig idén márciusban.

©

A Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének, az Opus Globalnak a legnagyobb tulajdonosa, a Konzum PE Magántőkealap 2018 nyarán lett a Mészáros-házaspáré, ezen keresztül még lehet részesedése a válófélben levő feleségnek is. Július végén azonban részvényeinek jelentős részét a házaspár három gyerekének adta át: tőzsdén kívüli ügylet keretében az Mfor számításai szerint 6,97 százalékos szavazati jogot idegenített el.

Tiszta művészi lélek és tyúkanyó

Mészáros Beatrix vagyona és befolyása eltörpül a három gyerek – Beatrix, Lőrinc és Ágnes – mellett, ám ez nem jelenti azt, hogy ne rendelkezett volna eddig erős pozícióval. A Forbes tavaly az üzletasszonyok között már a legbefolyásosabb nők között emlegette.

Ezzel egybevág a 444.hu korábbi cikke is, amely még Echo Tv-s vezetési stílusát jellemezte. E szerint Mészárosné Kelemen Beatrix komolyan vette a feladatát, nem úgy fogta fel a szerepét, mint akit csak díszként raktak az igazgatóság élére. Főleg személyzeti ügyekben volt aktív, és hamar népszerű is lett a dolgozók körében. Volt, aki tyúkanyóként emlegette, aki gyakran jelent meg sütikkel roskadásig pakolt tálcával, viszont problémás volt az együttműködése az Orbán által a szakmai irányításra felkért Liszkay Gáborral. A tévénél komoly gondok voltak, végül Mészárosné Kelemen Beatrixtól 2018 októberében (Vaszily Miklós feltűnésével) vonták meg a formális hatalmat, a rákövetkező évben az Echo Tv megszűnése után került a Life és Ozone TV élére.

©

2018-ban (Mészáros Lőrinc polgármestersége idején) a Felcsúti Hírlap számolt be terjedelmes cikkben az asszonyról. A lap szerint

tiszta és finom művészi lelke, valamint különös festői hivatása van.

A lapnak azt mondta, képei gyógyítanak, olykor „odafentről” kap indíttatást.

Akkor már 10 éve festett, miután egy spirituális gyakorlaton Magdi néni azt mondta, „Beus, neked festened kell.” Kicsit hitetlenkedett, majd nekiállt, első képén napraforgók voltak. A kétoldalas beszélgetésből kiderült az is, Mészárosné Budapesten nőtt fel hét gyerek egyikeként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!