Rogán hatalma tovább nő, ő irányítja az új állami hivatalt

Rogán hatalma tovább nő, ő irányítja az új állami hivatalt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A péntek esti Magyar Közlönyből derült ki a változás.

A Nemzeti Koncessziós Iroda központi hivatal lesz, amelynek feladata, hogy előkészítse az állam koncessziós tevékenységére vonatkozó döntéseket, javaslatot tegyen „egyes kizárólagos állami gazdasági tevékenységek gyakorlása időleges jogának koncessziós szerződés keretében történő átengedésére”, és ezzel kapcsolatban egységes módszertant és ellenőrzési rendszert alakítson ki.

A koncesszió az állam vagy önkormányzat által nyújtott engedélyezés, amelynek alapján törvényben meghatározott tevékenységek gyakorlásának jogát határozott idejű szerződésben engedi át úgy, hogy a jogosultnak korlátozott piaci monopóliumot ad. Legutóbb a kaszinókkal és a a trafikokkal kapcsolatban volt róla sok szó.

Az irodát, amelyet elnök vezet majd, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök irányítja, és ennek megfelelően csökkentették az igazságügyi miniszter, valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hatáskörét. Rogánt megbízták, hogy a kormány döntése esetén ő lássa el a koncesszióköteles tevékenység tárgya szerint illetékes ágazati miniszter, illetve az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter feladatait.

A pénzügyminisztert egyúttal felszólították, hogy az új hivatal számára adjon át a Központi Maradványelszámolási Alapból 226 millió forintot.

A kormányrendeletekhez ritkán fűznek indoklást, és azt is csak később, ezért az nem derül ki, hogy a kormány miért tartotta szükségesnek egy új intézmény létrehozását 29 évvel a ma is hatályos koncessziós törvény elfogadása után.

Hozzászólások