szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elindulhat a nyitás az unión kívüli piacok felé.

Magyarország szeptember 8-án visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását – ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) döntését.

A Nébih szerint a márciusi járványkitörésben érintett megyékben szeptember 14-től megszűnik a szállításokat megelőző kötelező tamponvizsgálat, az újabb pandémiás helyzet elkerülése érdekében azonban a telepek újratelepítése továbbra is csak szigorú kontroll mellett történhet.

Közel 9,5 milliárd forint ment el a madárinfluenza miatti kártérítésekre idén

A járvány Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyét érintette.

Az utolsó madárinfluenza miatti területi korlátozást július 10-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság, azóta belföldre és az Európai Unióba is zavartalanul folyhattak a kiszállítások. Mostantól viszont már sorra nyílhatnak újra az egyes harmadik országi piacok a magyarországi élőbaromfi- és baromfitermék-szállítmányok előtt.

A kedvező besorolásról Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta valamennyi partnerország illetékes hatóságát az importkorlátozások feloldása érdekében.

A Nébih szerint a járványvédelmi minimumfeltételeket tartalmazó határozat jelenleg is érvényes, vagyis a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés lehetősége.

A madárinfluenza-járvány során érintett gazdaságok újratelepítésére a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) együttműködve új eljárásrend készült. Eszerint, kizárólag a BTT és az állategészségügyi hatóság által is jóváhagyott telepeken történhet meg az újratelepítés. Az előírást megszegők nemcsak bírságra számíthatnak, hanem az állami kártalanítási rendszerből is kizárják őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balogh Samu: A Nagykörút komplex felújítását még ebben a ciklusban meg lehet csinálni

Balogh Samu: A Nagykörút komplex felújítását még ebben a ciklusban meg lehet csinálni

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány

Mi és a zsidók állama: mit tanít nekünk, miben hasonlít ránk „az új Közel-Kelet”?

Mi és a zsidók állama: mit tanít nekünk, miben hasonlít ránk „az új Közel-Kelet”?