szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Augusztusban a magyar infláció volt a legmagasabb, és messze meghaladta az uniós átlagot.

Augusztusban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásával párhuzamosan 0,4 százalékra csökkent az éves infláció az Európai Unió átlagában a júliusi 0,9 százalékról – írja közleményében az Eurostat. Az eurózóna országainak átlaga -0,2 százalékra jött ki (vagyis nem infláció, hanem defláció volt).

Az uniós országok közel felében defláció volt, vagyis csökkent az árszínvonal az egy évvel korábbihoz képest. A tagállamok másik felében az árszínvonal nőtt, a legnagyobb mértékben, 4 százalékkal Magyarországon.

Magyarország első helyezése nem meglepő, már júliusban is itt volt a legmagasabb az infláció.

Az infláció annak ellenére szállt el, hogy a benzinár hónapok óta lehúzza az átlagot, ezúttal 4,7 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára. A KSH adatai is megerősítik azt, hogy az inflációt egyértelműen az élelmiszerek drágulása húzta föl, ezek ára 7,9 százalékkal nőtt.

Az infláció az adatok szerint nemcsak Magyarországon szállt el, hanem a többi visegrádi országban, Csehországban és Lengyelországban is (az eurót használó Szlovákia más lapra tartozik). Eközben Nyugat- és Észak-Európában sokkal visszafogottabb az áremelkedés. Az energiaárak az eurózónában is jóval alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, azonban Kelet-Európával szemben az élelmiszerek ott alig drágultak, így nem húzták föl a mutatót.

A forint is megindult

Közben a forint árfolyama is romlik, szeptember 17-én az euróval szemben áttörte a 360-as szintet. A gyenge, és egyre gyengülő forintárfolyam éppen a magas infláció miatt nem szerencsés. Az elmúlt években az árfolyam hatásai nem igazán gyűrűztek be az inflációba, ez azonban most változhat. A gyenge forint megdrágítja a hazai vállalkozások számára az importot, ráadásul a koronavírus-válság miatt az importárak már így is nőttek – az emelkedő költségek pedig előbb-utóbb megjelennek a fogyasztói árakban.

A jegybank, amely felléphet az árfolyam gyengülése ellen, jövő héten tartja  következő kamatdöntő ülését. A múltbéli tapasztalatok alapján a Matolcsy György vezette Monetáris Tanácstól nem idegen, hogy a gazdaságélénkítés szempontjait az inflációs cél tartása elé helyezze. Az lapunk által megkérdezett szakértő szerint a jegybank most igenis figyelemmel lesz az inflációra; szigorúbb hangnemet vár a jegybanktól, ami visszaerősítheti a forintot akár a 355-ös szint közelébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk

Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk