szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közép-Európában nőnek a leginkább az árak, de Magyarországon még annál is nagyobb a drágulás, mint a környező országokban.

3,9 százalékosra nőtt a magyar infláció júliusban, ez a legmagasabb mutató az egész Európai Unióban – számolt az Eurostat. Rajtunk kívül még két, szintén közép-európai országban 3 százalék feletti az infláció: Lengyelországban 3,7, Csehországban 3,6 százalékos.

Az EU inflációja 0,9 százalékos – egy éve ilyenkor még 1,4 százalékos volt. Az eurózónán belül 1,0-ról 0,4 százalékosra csökkent a mutató. Nem csak a drágulás jelenthet bajt, az sem örömhír, ha az infláció negatív lesz (olyankor ugyanis egyre inkább megéri elhalasztani a vásárlásokat, ami lassítja a gazdaságot), márpedig az EU nyolc országában ez történt.

Azért jöhetett ki ennyire alacsony szám uniós átlagban, mert az energiaárak esnek. Részletes adatok még csak az eurózónáról érkeztek, ott az energiaárak 0,8 százalékkal lettek alacsonyabbak az egy évvel korábbinál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!