szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre stabilizálódott az olaj ára, a szénhidrogének iránti kereslet 2022–23-ban érheti el a válság előtti szintet. De az is lehet, hogy a megújuló energiaforrások térnyerése mellett soha többé.

A koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai szinte minden egyéb mellett az energiapiacokat is enyhén szólva negatívan érintették, érintik és érinteni fogják. Hogy a jövőben pontosan mennyire, azt nagyon nehéz megjósolni, ugyanis elsősorban nem energiapiaci, még csak nem is gazdasági, hanem járványügyi/politikai hatások a mérvadóak. Mennyire lesz erős a járvány második hulláma? És a harmadik? Milyen lépéseket tesznek a világ kormányai? Hogyan reagálnak a gazdasági szereplők és a lakosság?

Az olajárak stabilizálódtak

Az energiapiaci problémákat ugyanis elsősorban a kereslet drasztikus visszaesése okozza. Ez elsősorban a kőolaj esetében figyelhető meg, de igaz a földgázra és az elektromos áramra is. Utóbbi fogyasztása például jó előzetes indikátora annak, éppen hogyan áll egy ország vagy egy terület gazdasági működése – ha a fogyasztás a járvány előtti szinteken mozog, az arra utal, hogy mind a lakosság, mind a vállalkozások gazdasági aktivitása normalizálódott (akár ideiglenesen). Azonban a földgáz és különösen a kőolaj esetében erre egyelőre nem lehet számítani. A járvány miatt a nemzetközi turizmus leállt, de legalábbis takaréklángon működik. Sőt a közlekedés általában véve alacsonyabb szinten zajlik, így e szektorok kerozin-, benzin-, gázolaj (kőolajszármazékok) fogyasztása visszaesett.

Természetesen a kőolaj (és gáz-)termelő országok a kitermelés visszafogásával igyekszenek ellensúlyozni a keresletcsökkenést. Ennek megfelelően a kőolaj ára májusban már emelkedett, június óta a mértékadó Brent olajfajta hordónkénti ára a 40 dolláros szinten stabilizálódott. Ez azonban még a járvány előtti árszinttől is jócskán elmarad.

Az olajárak lassan három hónapja tartó emelkedésében jelentős szerepet játszik, hogy a kereslet a világ egyes részein, kiemelten az ázsiai piacokon a vártnál gyorsabban növekedett – véli Fábián Lóránt, az OTP Global Markets tradere. Kínában például számos olyan beruházásélénkítő intézkedést hozott a kormány, amelyek az olaj iránti keresletet segítették az elmúlt hónapokban. Az olajpiac mostanra deficitessé vált, hozzávetőleg 4-5 millió hordóval haladja meg a kereslet a kínálatot. A gazdaságélénkítő intézkedések mellett a dollár tartós gyengülése és az OPEC+ országok vártnál nagyobb mértékű kínálati csökkentése segítette az olajpiac normalizálódását. A fentebb említett hiányhoz az OPEC-en kívül az iráni és venezuelai exportkiesés is hozzájárult.

Visszaesett a kereslet

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szeptember közepén nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint Oroszországban 2020-ban a kőolaj és a gázkondenzátum, illetve a földgáz termelése is csökkenni fog. A jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy a kőolaj és gázkondenzátum-termelés 9,5 százalékkal, 507,4 millió tonnára süllyed a tavalyi 560,8 millió tonnáról. Az előrejelzés szerint a kőolaj és gázkondenzátum-termelés jövőre 517,8 millió tonnára, 2022-ben pedig 552,4 millió tonnára nő, 2023-ban 560 millió tonna lesz, ekkor éri el nagyjából a 2019. évi szintet. Az idei gáztermelés 690,8 milliárd köbméter lesz, 6,4 százalékkal kisebb a tavalyi 738,4 milliárd köbméternél. Jövőre 728,4 milliárd köbméterrel, 2022-ben 770,1 milliárd, 2023-ban 795,6 milliárd köbméterrel kalkulálnak.

Az előrejelzésben a földgáz idei átlagos exportárát 129,9 dollárra teszik ezer köbméterenként, ami jócskán elmarad a tavalyi 204,8 dolláros átlagártól. A következő három évben az átlagár 150 és 160 dollár között mozog majd.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szeptember elején jelentette be, hogy Magyarország hosszú távú gázszerződést kötött a Shellel, évente 250 millió köbméter cseppfolyósított gázt (LNG) szállítanak 2021-től a horvát Krk szigetén épülő terminálon keresztül. A miniszter azt mondta, részben a koronavírus, részben az azt megelőző komoly túltermelési válság miatt az LNG ára a vezetékes gáz árának alá esett.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) csökkentette az olaj keresletével kapcsolatos előrejelzéseit. Jelenlegi várakozásaik alapján az átlagos napi olajkereslet 90,2 millió hordó körül alakul majd 2020-ban. Ez összességében a 2019-esnél napi 9,5 millió hordóval kisebb keresletet jelent.

Az energiaügynökség is vágott

Az OPEC előrejelzésének nyilvánosságra hozása után nem sokkal a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is visszavágta előrejelzését. Az IEA napi 91,7 millió hordóra csökkentette a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését. Ez napi 8,4 millió hordós visszaesést jelent évesített bázison, ami meghaladja az augusztusi becslést, mikor a francia székhelyű ügynökség napi 8,1 millió hordós visszaesést jósolt. Az IEA szerint a gazdasági lassulásban még hónapok kellenek a teljes fordulathoz, miközben bizonyos szektorokban – mint a légi közlekedés – nem valószínű, hogy a fogyasztás visszatér a járvány előtti szintekre, még jövőre sem.

Az Egyesült Államokban fokozatosan növekszik a termelés, a jelenlegi, 40 dollárt kevéssel meghaladó amerikai olajár az a szint, amely az OPEC-országoknak még alacsony, az USA-ban viszont elég magas ahhoz, hogy a termelők újra tudják indítani a kutakat. Ez azért lehet kockázatos, mert ha a termelés visszatérésének üteme túl gyors, és a piac nem tudja a többletkínálatot felszívni, akkor a készletek sem tudnak a várakozásnak megfelelő ütemben csökkenni – figyelmeztet Fábián Lóránt. A romló kilátások negatív hatásai előbb-utóbb az olaj árában is megmutatkoznak. Minél több kieső mennyiség tér vissza az USA piacára, annál nagyobb a fellendülés kockázata és annál jobban ki van téve a piac egy esetleges visszaesésnek. Annak ellenére, hogy az olajárak emelkednek, figyelembe kell venni, hogy globálisan több mint egymilliárd hordónyi olajkészlet halmozódott fel az elmúlt hónapokban – ez a szint sokkal magasabb, mint januárban, a vírus kirobbanása előtt volt. Ezt a többletet el kellene fogyasztani; ugyanis a piacra akkor lehetne azt mondani, hogy egyensúlyi állapotban van, ha a készletek visszaesnének az 5 éves átlag körüli szintre, és az árak 50-55 dolláros szintre emelkednének. Ehhez jelentős kereslet oldali növekedés kellene a mostani bizonytalan helyzetben.

Ez lehet az olaj alkonya

A BP évente megjelenő mértékadó jelentése, az Energy Outlook 2020-as kiadványában vázolt minden forgatókönyv, még a "business-as-usual", vagyis változatlan üzletmenetet feltételező szcenárió is azzal számol, hogy a következő években gyakorlatilag már nem erősödik az olaj iránti globális kereslet. A BP szerint elsősorban a pandémia, a szigorú kormányzati intézkedések, valamint a fogyasztói szokások változásai vezethettek addig, hogy az olaj iránti globális kereslet gyakorlatilag már elérhette a csúcsát. A következő három évtized csökkenését pedig nagyrészt az energiafelhasználás hatékonyságának javulása, illetve a közúti szállítás-közlekedési ágazat fokozódó villamosítása hajtja majd.

A jelentés az energiaszektort átformáló egyéb nagy trendekről is szól. A világ primerenergia-felhasználása a BP által ismertetett minden lehetséges szcenárió alapján emelkedni fog a következő három évtizedben. A primerenergia-mixen belül a megújulók részaránya a 2018-as 5 százalékról – forgatókönyvtől függően – 22-60 százalékra emelkedhet 2050-ig, míg a szénhidrogének súlya jóval 80 százalék feletti szintekről akár alig több mint 20 százalékig süllyedhet. A nap- és szélenergia költségei tovább mérséklődnek majd a következő évtizedekben is, de ennek üteme jelentősen lassul az elmúlt években megszokotthoz képest. A jelentés szerint a napenergia árában további durván 60, a szélenergiáéban pedig 30 +/- néhány százalékos csökkenés jöhet. A fenntartható gazdaságra való átállást célzó energiaátmenet ezzel együtt a beruházások jelentős átrendeződését követeli meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Netflix, Spotify és YouTube is lesz az érkező PlayStation 5-ön

Netflix, Spotify és YouTube is lesz az érkező PlayStation 5-ön

Miért fontosak a helyi újságok?

Miért fontosak a helyi újságok?