szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kamatokhoz nem nyúlt a Monetáris Tanács, de nehéz helyzetbe kormányozták magukat, a kommunikációjuk elárulja, mi a legfontosabb.

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a hatályos kamatkondíciókon a jegybank Monetáris Tanácsa. Az alapkamat maradt 0,6 százalékon, ahová két lépésben, júniusban és júliusban csökkentették 0,9 százalékról, ahol 2016. május 25. óta állt.

Jelen pillanatban azonban nem is a kamatkondíciók az igazán érdekesek, hanem a Monetáris Tanács egy órával később azokhoz fűzendő magyarázata, helyzetértékelése, illetve a szeptemberi inflációs jelentés főszámai. Az infláció ugyanis már kis híján kilépett (fölfelé) a jegybank 2-4 százalék közti toleranciasávjából, a forint euróval szembeni árfolyama pedig 360 fölé romlott. Előbbi fejleményre a jegybanknak mindenképpen reagálnia kell, ha máshogy nem, kommunikációs eszközökkel. Árfolyamcélja a jegybanknak nincs, mindenesetre a forint gyengülése mellett sem mehet el szó nélkül, különösen, hogy a gyengülő forint drágítja az importot, így felfelé hajtja az inflációt.

Nehéz helyzetben

„Az MNB egyre nehezebb helyzetbe kormányozta magát” – mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője a cég online sajtóeseményén. Ebben a szituációban már ki kell derülnie, merre billen a jegybank kommunikációja, mit tart fontosabbnak, a 3 százalékos inflációs cél elérését, vagy a gazdaságélénkítést? – tette hozzá Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője. A régiós versenytársak közt a második negyedévben a magyar gazdaság teljesített a leggyengébben, itt volt a legnagyobb visszaesés. A harmadik negyedév számai fontosak lesznek, azokból látszik majd, mekkora visszapattanás következett. Azonban sok a kockázat, a vírushelyzet egyáltalán nem jó, és ugyan a kormány nem akar a tavaszihoz hasonló korlátozásokat bevezetni, a járvány önmagában hatással van a gazdaságra.

Az MNB – amennyiben a növekedési kilátások tartósan romlanak – a beruházásokat közvetlen módon fogja támogatni, az NHP Hajrá! és a Növekedési Kötvényprogram segítségével – vélik az Equilor szakemberei. A monetáris politika további lazításának ugyanis a magas infláció miatt már nincs tere.

A gazdaság élénkítése laza monetáris politikát követel meg, ugyanakkor a magas infláció (és a forintárfolyam) kordában tartása szigorítást követelne. A múltbéli tapasztalatok alapján a Matolcsy György vezette Monetáris Tanácstól nem idegen, hogy a gazdaságélénkítés szempontjait az inflációs cél tartása elé helyezze, a piacok ezért arra számíthatnak, nem lesz szigorítás, ezt árazzák be előre – magyarázta a forint gyengülését a hvg.hu-nak korábban Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. Ugyanakkor az ING szerint a jegybank most igenis figyelemmel lesz az inflációra; szigorúbb hangnemet várnak a jegybanktól, ami visszaerősítheti a forintot akár a 355-ös szint közelébe.

A forint árfolyama egyébként szintén alulteljesít a többi régiós devizához képest. Buró Szilárd szerint az euróval szemben rövid- és középtávon a mostani 360 körül gravitálhat, fokozatosan gyengülve – a lassú gyengülés ugyanis régóta tartó trend, nem új fejlemény. A gyenge forint nem cél, de a gazdaság szempontjából nem hátrány.

Tarthatatlan Matolcsy optimizmusa

Az Equilor várakozásai szerint az idei évben összességében 5 százalékos gazdasági visszaesés, jövőre 4,5, 2022-ben pedig 4 százalékos növekedés várható. A GDP-arányos államadósság 75,9 százalékra emelkedhet év végére, míg az államháztartási hiány 8 százalékos lehet. Jelen pillanatban már nincs komolyan vehető elemző, intézmény a világon (beleértve a magyar kormányt, egész pontosan a Pénzügyminisztériumot), amelynek érvényes előrejelzése ne több százalékos recessziót jósolna a magyar gazdaságnak 2020-ra.

Az egyetlen kivétel az örök optimista jegybank, amely előző inflációs jelentésében még (az ugyan csak gyengécske) növekedést sem zárta ki. Ez az előrejelzés már akkor a valóságtól elrugaszkodott volt, azonban a második negyedév csapnivaló adatainak ismeretében egész egyszerűen tarthatatlanná vált. Kérdés, milyen új előrejelzést tesz le az asztalra az MNB – Matolcsy György jegybankelnököt ismerve a számok még mindig optimistának lesznek mondhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump „egy Trump nevű ürgére” szavazott az elnökválasztáson

Trump „egy Trump nevű ürgére” szavazott az elnökválasztáson

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba