szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszűnt a veszélyhelyzet, ezért aztán a Pénzügyminisztériumnak (PM) nem is kell ellenőriznie semmit – derül ki Tállai András válaszából.

A DK-s Sebián-Petrovszki László írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy a gyanúsan drága lélegeztetőgépek beszerzéséről érdeklődjön, illetve, hogy megkérdezze: Varga ellenőrizte-e egyáltalán a gépek beszerzésének szabályosságát.

A magyar kormány, pontosabban a Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban 178 milliárd forint értékben vásárolt 6258 készüléket a maláj a GR Technologiestól, ami azért is furcsa, mert a cég – a piaci törvényeknek ellentmondva – annál drágábban adta a gépeket, minél többet kért belőlük a magyar külügy.

Sebián-Petrovszki kérdésére – hívja fel a figyelmet a Népszava – Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár válaszolt, aki szerint Vargának a veszélyhelyzet megszűnése miatt voltaképp semmi dolga a beszerzéssel. Mint írta:

a veszélyhelyzet megszűnésével a Képviselő úr által hivatkozott jogszabály hatályát vesztette, így erre való tekintettel az államháztartásért felelős miniszternek nincs feladata”.

A külügy nem a szokásos közbeszerzési eljárással szerezte be a gépeket, hanem egy különleges eljárással, amit a veszélyhelyzet ideje alatt lehetett alkalmazni.

Egyébként Németország kétszer annyi lélegeztetőgépet vásárolt sokkal kevesebbért, mint mi, de Hollandia és Olaszország is sokkal jobban alkudott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

"Reálisan 600-nál több Covid-beteget nem tudnak egyszerre lélegeztetőgépre tenni"

Orbán Viktor szerint fertőzöttek százezreit is el tudja látni az egészségügy, miközben információink szerint nagyobb kórházak sem kaptak engedélyt, hogy naponta ötvennél több kollégájukat szűrjék. Miközben a kormány szóháborút folytat, az ellátóhelyek kettős teher alatt nyögnek - írja eheti számában a HVG.

Vakolatlan nyaraló, minimalista családi ház és színes buszpályaudvar - mától szavazhat az év legjobb hazai épületeire

Vakolatlan nyaraló, minimalista családi ház és színes buszpályaudvar - mától szavazhat az év legjobb hazai épületeire

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására