szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogyan barátkoztatható össze a vállalati kultúra az ipar 4.0 által hozott változásokkal? Nem csak elvi kérdés ez, sok cég működőképessége és puszta léte múlik azon, megtalálják-e a jó választ.

Az ipar 4.0 terjedésével jól járhat minden cég – legalábbis első ránézésre. A digitalizáció, robotizáció terjedése, az okosgyárak vagy épp a felhőalapú termelés használata komoly versenyelőnyhöz juttatja a cégeket. Csakhogy ezeknél a vállalatoknál emberek dolgoznak, akik néha félnek attól, hogy a robotok elveszik a munkájukat, máskor egyszerűen csak fogalmuk sincs, miként kellene az új körülmények között dolgozni. Nem csoda, hogy egyre többen vizsgálják, hogyan kell összeegyeztetni az ipar 4.0 által hozott változásokat a vállalati kultúrával.

A témát világszerte kutatják, számunkra különösen érdekes a cseh Hrádec Kralové Egyetem egyetem 2018-as vizsgálata lehet, hiszen az ottani vállalati kultúra igazán közel áll a magyarhoz. A kutatók arra jutottak a cseh cégek vizsgálata alapján: azok a vállalatok képesek a legtöbbet kihozni az ipar 4.0 kínálta lehetőségekből, amelyek díjazzák a dolgozók kreativitását, a kockázatvállalást, és minél kisebb bennük a bürokrácia, valamint a szigorú hierarchia. Nem meglepő módon azt is megállapították, hogy a legtöbb vállalatnál még bőven van hova fejlődni ezen a téren.

A PwC egy globális felmérést készített arról, hogy melyek a legnagyobb kihívások, amelyek nehezítik az ipar 4.0-ra történő átállást. A legtöbben azt mondták: nincs megfelelő digitális kultúra és oktatás. A második legnagyobb probléma az, hogy a felső vezetés annyit tud, az ipar 4.0 jó, de ezen túl nincs sem konkrétabb ötletük, mit kellene elérni, és nem adnak használható támogatást az átálláshoz. A félelmek listáján a harmadik helyezett pedig az lett: nem világos, hogy anyagilag miért jó ez az egész.

Abban gyakorlatilag minden szakértő egyetért, hogy az új technológiák terjedése két nagy problémát vet fel a céges kultúrában. A felső- és középvezetők általában amiatt szenvednek, hogy megemészthetetlen mennyiségű információ zúdul rájuk – különösen ha a régi iskola hívei, és azt gondolják, hogy mindent muszáj kontrollálniuk –, a hierarchia alsóbb szintjein pedig az okoz bajt, hogy kevesebb az emberi kapcsolat és kevésbé egyértelmű, mi a dolgozó felelőssége, mi a gépeké.

Sok elemző egészen 1994-ig megy vissza a megoldás keresésében, Barry Schlenker, a University of Florida pszichológiaprofesszora ugyanis ekkor tette közzé azt a tanulmányát, amelyben leírta, miként lehetnek a dolgozók hatékonyabbak a folyamatosan változó munkakörülmények között is, és egyelőre úgy tűnik, az elmúlt 23 év digitalizációja ezt az elméletet nemhogy nem írta felül, még meg is erősítette. Az angol eredetiben a három kulcsszava alapján 3R-nek (roles, rules, responsability) nevezett modell nagyon leegyszerűsítve így foglalja össze a teendőket:

  • legyen világos, kinek mi a feladata,
  • egyértelmű szabályok szerint folyjon a munka, beleértve a munkamegosztást is,
  • érezzék a dolgozók, hogy a munkatársaik támogatják őket.

Az is teljesen egyértelmű, hogy a digitalizáció nehezíti ezeknek a céloknak az elérését. Amikor két évtized elteltével a Deloitte elemzői Schlenker kutatásából kiindulva megnézték, mit tehetnek a legmodernebb környezetben dolgozó cégek vezetői, ezeket a tanácsokat adták:

  • Gondolkodjanak csapatban, és éreztessék az alkalmazottakkal, hogy éppen milyen cél eléréséért dolgoznak. Díjazzák, ha a dolgozók közösen oldanak meg feladatokat; ha nagyobb kihívással szembesülnek, hívjanak össze több embert, hogy megoldást találjanak; és már a feladatok kiosztásánál tisztázzák, ki kivel tud együttműködni.
  • Támogassák azt, hogy a dolgozók minél több saját döntést hozhassanak, ne kelljen minden apróságot a főnök főnökével engedélyeztetni. Üljenek le gyakran beszélni az alkalmazottakkal, akár kis csoportokban, akár kettesben, ne csak évente legyen egy nagy teljesítményértékelés.
  • Ha azt akarják, hogy a dolgozók használják bátrabban és kreatívan a digitális megoldásokat, akkor kezdjék ezt saját maguk.

Fontos megértetni az emberekkel, hogy a gépektől nem félni kell. Két oxfordi tanár, Carl Frey és Michael Osborne készítette el a téma legtöbbet idézett tanulmányát, amelyben arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogyan számolható ki, hogy egy munkakört teljesen a gépek vagy a mesterséges intelligencia fog-e végezni 2035-re. Arra jutottak, hogy a jövő a munkamegosztásé, nem csak a gyártósorokon, hanem a szellemi munkákban is, például sok jogász már most gépekkel íratja a jogi sablonszövegeket, hogy a sok gondolkodást igénylő munkára maradjon ereje. Mindenki akkor jár jól, ha bedobja a közösbe, amiben erősebb. A gépek végezhetik majd a mechanikus, de fizikailag nehéz, vagy épp unalmas munkákat, az emberek viszont jobbak lesznek a finom ujjmozgásokat igénylő feladatokban, a tárgyalásokban, a váratlan döntések meghozatalában.

Matt Buskell, a vállalatok digitális oktatásával foglalkozó Skillsoft alelnöke azt írta, hogy a mesterséges intelligencia és egyáltalán, bármilyen új technológia használatával azoknál a cégeknél barátkoznak meg, ahol az emberek megértik, a gépek nem elveszik a munkájukat, hanem lehetőséget adnak nekik arra, hogy az unalmas robotmunka helyett a kreativitásukat igénylő feladatokat végezzék. Ehhez arra is szükség van, hogy a cégnél mindenki értse, milyen digitális átalakulás történik és miért, valamint hogy ezen belül mi az ő személyes felelőssége. Andy Coussins, az Epicor Software alelnöke a Manufacturing Globalnak ehhez még azt tette hozzá: reális célokat kell meghatározni, elegendő időt kell hagyni az átállásra, és az oktatás mellett arra is szükség van, hogy folyamatosan figyeljék, hogy állnak a dolgozók az új technikák tanulásával, és hogy érzik magukat közben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Putyin ingyenes földjuttatással népesítené be Szibériát

Putyin ingyenes földjuttatással népesítené be Szibériát

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban