szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Egy európai felmérés szerint a magyarok 48 százaléka már most érzi a járvány negatív pénzügyi hatásait, további 26 százalék pedig számít erre. Ugyanakkor nő azok aránya, akik nagyobb hatáskört adnának az EU-nak a hasonló válsághelyzetek kezelésére.

EUrologus
Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban. Az EUrologus Magyarország legolvasottabb független európai uniós hírforrása, amely nem csak az EU és a magyar kormány csatározásairól, de az unió jövőjét leginkább meghatározó európai vitákról is tudósít.
Friss cikkek a témában

Az Európai Parlament megbízásából az EU valamennyi tagállamát érintő reprezentatív felmérés készült a koronavírus-járvány kezeléséről. A teljes jelentést majd novemberben teszi közzé a Parlament, azonban néhány részletet már most bemutattak.

Kiderült például, hogy az európaiak abszolút többsége továbbra is nagyobb uniós költségvetést akar a járvány elleni fellépéshez. A válaszadók 54 százaléka szerint az EU-nak több pénzre van szüksége ahhoz, hogy legyőzze a pandémiát. A magyarok véleménye ettől eltér, a magyarországi a válaszadóknak csak a 44 százaléka növelné az uniós büdzsét, ugyanakkor 41 százalékuk szerint már most is elegendő forrás áll az unió rendelkezésére.

A válaszadók 54 százaléka azt mondja, hogy egy megnövelt uniós költségvetést elsősorban egészségügyi célokra kellene fordítani. A magyarok ennél nagyobb mértékben, 57 százalékban gondolják ezt.

Az európaiak nagy többségét aggasztja, hogyan fog alakulni saját pénzügyi helyzete, fokozottan igaz ez a magyarokra. Uniós szinten a válaszadók 39 százaléka arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány már most hatással van jövedelmének alakulására. Magyarországon a válaszadók 48 százaléka érez így és további 26 százalék pedig számít arra, hogy anyagilag hátrányosan érinti a járvány. Másik megközelítésben: az uniós polgárok 27 százaléka szerint a bevételeit nem befolyásolja a járvány, a magyarországi válaszadóknak azonban csak 18 százaléka ilyen optimista.

A nyáron elvégzett felmérésekhez hasonló mértékben, az európaiak 66 százaléka ért egyet azzal, hogy az EU-nak nagyobb hatáskört kellene adni a hasonló válságok kezelésére. Magyarországon júniushoz képest 4 százalékkal többen bíznának több feladatot az EU-ra, így most 61 százalék az ezzel egyetértő magyarok aránya.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, ennek a felmérésnek a része, hogy az európaiak 77, a magyarok 72 százaléka egyetért azzal, hogy az uniós kifizetéseket kössék a jogállamiság és a demokratikus értékek tiszteletben tartásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák