szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A magyar polgárok 72 százaléka egyetért, vagy hajlik egyetérteni azzal, hogy az EU kösse össze az uniós forrásokból való részesedést a jogállamiság és a demokratikus értékek tiszteletben tartásával, mindössze 18 százalékuk ellenzi ezt.

EUrologus
Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban. Az EUrologus Magyarország legolvasottabb független európai uniós hírforrása, amely nem csak az EU és a magyar kormány csatározásairól, de az unió jövőjét leginkább meghatározó európai vitákról is tudósít.
Friss cikkek a témában

Várhatóan ma hozza nyilvánosságra az Európai Parlament azt a közvéleménykutatást, amelyben többek között az európai politikát is meghatározó jogállamisági feltételrendszerről kérdezték meg valamennyi európai ország polgárát. A brüsszeli Politico című lap kiszivárogtatott néhány részletet a felmérésről.

 

A vita lényege, hogy az Európai Parlament szerint az uniós forrásokhoz való hozzáférés feltételéül kell szabni a jogállami normák tiszteletben tartását, ugyanakkor a tagállamok előtt lévő javaslat csak az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szól. Vagyis bármiféle szankció csak pénzügyi károkozás esetén merülhet fel, nem pedig a demokrácia csorbításával összefüggésben. Az uniós felmérés eredménye az lett, hogy átlagosan az emberek 77 százaléka inkább támogatja (36 százalék teljesen egyetért, 41 százalék hajlik erre), 12 százaléka pedig inkább ellenzi (3 százalék teljesen, 9 hajlik erre) az elképzelést, 11 százalékuk pedig nem tudja.

Ami Magyarországot illeti: a válaszadók 72 százaléka helyesli ezt a megközelítést, és 18 százalék nem, 10 százalék tanácstalan. Az elutasítókra vonatkozó 18 százalékos érték egyébként az egyik legmagasabb az unióban, ennél többen csak a cseheknek nem tetszene egy ilyen rendszer (24 százalék). Valamennyi országban 70 százalék fölött van a jogállamisági feltételrendszer támogatása, kivéve a már említett Csehországban, ahol 59 százalék az egyetértők aránya.

A közvéleménykutatás időzítése valószínűleg nem véletlen: az európai uniós intézmények – az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság – ma folytatják a tárgyalásokat az új költségvetéshez és az helyreállítási alaphoz kapcsolódó jogállami kritériumokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból