szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Stabil az EU iránti bizalom, az európaiak arra számítanak, hogy az unió a jövőben helyes döntéseket hoz a járványra reagálva – ez derül ki egy új felmérésből. A magyarok azok közé tartoznak, akik a legelégedettebbek az uniós válaszlépésekkel.

A júliusban és augusztusban felvett, úgynevezett Standard Eurobarometer felmérésben nemcsak a 27 uniós tagállam, hanem az Egyesült Királyság és a csatlakozásra váró balkáni országok lakóinak is kikérték a véleményét. Ezek alapján leginkább a gazdasági helyzetért való aggodalom tükröződik a válaszokból: az európaiak 65 százaléka gondolja úgy, hogy a helyzet “rossz”, 42 százalékuk pedig abban bízik, hogy országuk gazdasága 2023-ban vagy később talpraáll. 62 százalék azt mondja, bízik abban, hogy az EU a jövőben helyes döntéseket hoz, 60 százalék pedig továbbra is optimista az unió jövőjével kapcsolatban.

Az EU által, a járvány leküzdésére megtett intézkedésekkel 45 százalék elégedett, 44 százalék pedig éppen ellenkezőleg, elégedetlen. Az uniós intézmények válaszlépéseivel a legelégedettebbek az írek (71 százalék), de ugyancsak jó véleménnyel van ezekről a döntésekről a magyarok, a románok és a lengyelek 60 százaléka.

Tizenöt tagállamban a válaszadók többsége azt mondja, hogy bízik az EU-ban, a legmagasabb szint Írországban (73%), Dániában (63%) és Litvániában (59%) volt megfigyelhető. A z EU-ba vetett legalacsonyabb a bizalom Olaszországban (28%), Franciaországban (30%) és Görögországban (32%) tapasztalható.

Az EU legsürgetőbb problémájaként a válaszadók a gazdasági helyzetet említették, ezek aránya 35 százalék, amely 16 százalékkal nagyobb, mint tavaly ősszel volt. Ugyancsak nőtt az államháztartási hiány miatti aggodalom, a bevándorlást azonban csak az európaiak 23 százaléka nevezte meg legfőbb problémaként – ez azt jelenti, hogy a 2015-ös menekültválság előtti szinte csökkent ez a szám.

Ami a magyar válaszokat illeti: arra a kérdésre, hogy Magyarországon mik a legfőbb problémák, a válaszadók 39 százaléka az egészségügyet jelölte meg, 37 százalék pedig a megélhetési költségeket. A Magyarországot fenyegető migráció miatti a magyaroknak csak a 11 százaléka aggódik, ugyanennyien jelölték meg az oktatás helyzetét is, mint nagy kihívást. Viszont amikor az európai problémákról kérdezték a magyarokat, ott már 40 százalékkal élre ugrott a bevándorlás, a második helyen 29 százalékkal a gazdasági helyzet szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére