szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hatóság olyan videókat vizsgál, melyek egy étrendkiegészítő YouTube-csatornáján vannak fent, és amelyekben Gődény beszél. A GVH szerint az elhangzottak nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó szabályoknak.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított egy étrendkiegészítőket forgalmazó cég ellen, amely a vírusszkeptikus gyógyszerésszel, Gődény Györggyel hirdetett a YouTube-on. A GVH a Nutriversum Kft. YouTube-csatornáján elérhető, dr. Gődény György szereplésével készült két koronavírussal kapcsolatos videót, valamint a 16 részes, „Az internet legnagyobb hülyeségei a táplálékkiegészítőkről” elnevezésű sorozatot vizsgálja. A hatóság szerint

a videókban olyan állítások hangzottak el a gyógyszerésztől, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak.

Mint írták, az európai közösségi szabályozás értelmében élelmiszerekkel kapcsolatban nem engedhető meg olyan egészségre vonatkozó állítás, amely orvos, egészségügyi szakember, vagy – bizonyos kivételekkel – egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozik. “Az ilyen reklámüzenetek tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőnek minősülnek”.

A GVH által vizsgált, YouTube-on megvalósult kereskedelmi gyakorlat azért lehet alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, mert az egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész) ajánlása azt az üzenetet közvetíti a fogyasztók felé, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi, ezzel pedig kiemeli a többi hasonló termék köréből, befolyásolva a fogyasztói döntést – áll a hatóság közleményében.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozás elkövette a jogsértést. “Az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul”. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap a GVH szerint, de indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatják ezt.

Gődény György a koronavírus-járvány első hulláma óta napi szereplője a híroldalaknak a kórokozóval kapcsolatos, szkeptikus gondolatai miatt. A gyógyszerész többször állította például, hogy a koronavírus ellen vitaminszedéssel is lehet védekezni, egyébként pedig a szezonális influenzajárványnál is gyengébb. Gődény korábban egy vírusszkeptikus rendezvénynek is szervezője volt, de a kamupártja miatt is írtak róla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Reagált az SZFE hallgatósága arra a hírre, hogy megsemmisíthetik a félévüket

Reagált az SZFE hallgatósága arra a hírre, hogy megsemmisíthetik a félévüket