szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kereskedelmi háború helyett tárgyalások jöhetnek, de Joe Biden sem lesz könnyű tárgyalópartner. Az EU és Nagy-Britannia vitáiban nem szeretne egyik fél oldalára sem állni, a NATO-ban viszont jobb lehet az együttműködés, ha Európa is így akarja – elemzi a BBC a lehetséges változásokat.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Miközben az EU kereskedelemért felelős miniszterei azért ülnek össze egy videókonferenciára, hogy magasabb vámokat vessenek ki amerikai termékekre, az Egyesült Államokban pedig ugyan győztest hirdettek a választáson, de a szavazatszámlálás és a jogi procedúra még nem ért véget, a világ vezetői kezdhetnek gondolkozni azon, milyen lehet a nemzetközi politika így, hogy jövő januárban Joe Biden lesz az amerikai elnök. A BBC írt egy részletesebb elemzést arról, mit várhat Nagy-Britannia és az Európai Unió.

A BBC eléggé váratlanul azt írta: még az olyan hangos Trump-támogatók is, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, elégedettnek tűnnek most. A cikk sok más európai országnál hoz konkrét példát arra, miért járhat jól Biden elnökségével, Magyarországgal kapcsolatban csak azt a nem túl erős érvet dobja be, hogy a Biden házaspár a Balatonnál töltötte a nászútját 1977-ben.

Ami Nyugat-Európát illeti: a francia gazdasági minisztert idézi a cikk, aki múlt héten azt mondta, hogy az Egyesült Államok „nem volt barátságos üzleti partner” Trump idejében. Amellett, hogy a kereskedelmi háborúk helyett tárgyalásokkal szeretnék rendezni a vitákat a Biden-kormányzattal, a német és a francia, de a brit kormány is bízik abban, hogy a klímavédelmi kérdésekben is jobban lehet majd tárgyalni az amerikaiakkal.

Arra is emlékeztetnek: Emmanuel Macron arról beszélt, hogy Trump elnöksége tanulság Európa számára, önállóbbnak kell lennünk a honvédelemben, nem támaszkodhatunk ennyire az USA-ra. De bármennyire is szeretnének az európai vezetők a katonai kérdésekben nagyobb beleszólást a NATO ügyeibe, mind boldogabbak, amikor megbízhatnak az amerikai elnökben – teszi hozzá a BBC.

A brit kormány célja az, hogy a Brexit után kössenek kereskedelmi egyezményt az USA-val, de ez nem lesz egyszerű, függetlenül attól, hogy ki az amerikai elnök. Ha Biden nem is viszi bele az országát vámháborúba, az egyértelmű, hogy nem megy bele az amerikai cégek számára kedvezőtlen megállapodásba. A BBC azt is hozzáteszi mindehhez a leendő elnökhöz közeli forrásokra hivatkozva: Biden nem szeretne egyik vagy másik fél pártjára állni az EU és Nagy-Britannia közötti vitákban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Mire számíthat az USA és a világ, ha Joe Biden lesz a következő amerikai elnök?

Hiába a hatalmas társadalmi megosztottság, a világjárvány, vagy épp a Legfelső Bíróság feltöltésének kérdése, az amerikai választási kampány egyik legfontosabb kérdése már megint az lehet: mennyi pénz van az emberek zsebében. Ahogy közeledik a választás napja, egyre többen figyelnek nemcsak arra, hogy mit tesz Donald Trump, hanem arra is, hogy mit jelentene a gazdaság számára Joe Biden győzelme.

Rendszeresen megverte és ki is rabolta idős édesapját egy férfi Érden

Rendszeresen megverte és ki is rabolta idős édesapját egy férfi Érden

A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo