szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egy évvel korábbihoz képest 1 százalékkal esett vissza szeptemberben az ipari termelés, majdnem pontosan visszatért a válság előtti állapotra. Főleg az autóipar fellendülése magyarázza a kilábalást.

Idén szeptemberben a nyers adat szerint 2,2 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztítva 1,0 százalékkal csökkent a magyar ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az áprilisi mélyponthoz képest 61 százalékos a növekedés, a válság előtti utolsó hónapban, februárban mért szint 99,5 százalékára sikerült szeptemberre visszatérni.

2020 első kilenc hónapjában összesítve 9,2 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye 2019 január-szeptemberéhez képest.

Nem csak a válság okozott problémákat, már január-februárban is gyengébb számok érkeztek, utána viszont március-áprilisban a földbe állt az ipar jelentős része. Hogy a járvány második hulláma miként hat a gazdaságra, az a most kiadott, szeptemberi adatokon még nem igazán látszik.

Mindez azt jelenti, hogy a KSH nem változtatott a korábban kiadott első becslésén. Most azonban részletesen is közzétették a statisztikusok, hogyan áll össze a mutató.

A kilábalás fő oka az, hogy a járműgyártás teljesítménye 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a közúti gépjármű gyártásának volumene 5,8, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,8 százalékkal nőtt.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában 6,0 százalékos növekedést mértek. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 27, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 78 százalékkal bővült. A híradástechnikai berendezés gyártása viszont 75 százalékkal visszaesett.

Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek termelése 2,1 százalékkal emelkedett. Csupán két alágazatban csökkent a termelés: a húsfeldolgozás, hústartósítás, húskészítmény gyártása 5,5 százalékkal esett vissza, az „egyéb élelmiszer” elnevezésű csoportban – ide tartozik az édesség és a készétel gyártása is – 6,5 százalékos volt a csökkenés.

Kéthavi csökkenés után a gyógyszergyártás kibocsátása szeptemberben 6,7 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Korrupt vizsgabiztosokat kaptak el egy Pest megyei műszaki állomáson

Korrupt vizsgabiztosokat kaptak el egy Pest megyei műszaki állomáson

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy