szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó nyár óta igyekezett megtudni, kinek és mennyit fizetettek a mobil járványkórházért. Az adatokat most adták ki.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bruttó ötmilliárd forintért húzta fel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt., valamint a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető West Hungária Bau (WHB) Kft. a kiskunhalasi járvány- (másik nevén a Covid-) kórházat – írta az Átlátszó az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK) kapott hivatalos adatok alapján.

A lap közérdekű adatigénylés útján jutott a papírokhoz, amiért fizetniük is kellett. Az ügyintézés nem ment gyorsan:

  • először a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál (BvOP) érdeklődtek, még júniusban, amely azt közölte, hogy ők nem az illetékesek.
  • A lap ezután az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), a Miniszterelnökséghez, és a Belügyminisztériumhoz (BM) fordult, de innen is ugyanazt a választ kapták: ők nem rendelkeznek a kért információkkal.

Az Átlátszó szerint a megkeresésükkor egyik szervezet sem utalást, hogy mégis ki lehet az adatgazda, kinél érdeklődjenek. A portál végül augusztus 18-án közérdekű adatigényléssel fordult az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz (ÁEEK), amely végül három hónap várakozást követően kiadta az adatokat. A szerződéseket itt lehet elérni.

A dokumentumokból többek közt az olvasható ki, hogy az ÁEEK már március 15-én kötött egy szerződést a WHB-val és a ZÁÉV-vel, ez a földmunkák elvégzésére vonatkozott, 8 millió forintért. Pár napra rá, március 19-én készült egy kivitelezési szerződés is, ugyancsak a két említett céggel, nettó 3,9, bruttó 5 milliárd forintért. A pontos műszaki leírást nem ismerni.

A járványkórházba a következő berendezések kerültek:

- 108 darab betegőrző monitor a MEDIREX Zrt.-től 85,6 millió forintért.

- 138 kórházi ágy a Paramedical Kft.-től 67,62 millió forintért.

- A konyhafelszerelés 18,7 millió forintba, a mosogatógépek pedig 37,3 millió forintba kerültek, ezeket az A.MeCoD Zrt. Biztosította.

- 16 intenzív ágy 314 millió forintért az Ultragel Hungary Kft.-től.

- Ugyanez a cég 100 millió forintért további ágyakat is biztosított, amiből 50 elektromos ágy biztosan Kiskunhalasra került.

- Őrzés-védelemre a T.O.M. CONTROLL 2001 Kft.-vel szerződtek. A cégnél 2016-ban költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – olvasható a cikkben.

Az Átlátszó szerint a kapott szerződések szerint a kiskunhalasi járványkórház összesen nettó 4,7 milliárd forintba került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni